ΗΠΕΙΡΟΣ

«Η Άρτα θυμάται – Ποτέ ξανά»

Εικόνα του άρθρου «Η Άρτα θυμάται – Ποτέ ξανά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2022, 21:53
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tην Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας τίμησε το Σάββατο 26 Μαρτίουι ο Δήμος Αρταίων. Ήταν 24 Μαρτίου του 1944 όταν οι ναζί συνέλαβαν τους αρτινούς εβραίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με περιήγηση στην παλιά εβραϊκή συνοικία από τον δικηγόρο-γραφολόγο και ερευνητή Χάρη Βαδιβούλη και με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, οι μαθητές και μαθήτριες του 1 ΕΠΑΛ Άρτας παρουσίασαν ένα δρώμενο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, παρουσίασαν το τραγούδι «LECHÓL ÍSHYÉSHSHÉM» (Every man has a name), σε ποίηση της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Mishkovsky.

Ακολούθησε πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους, πριν τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα θανάτου.

Επίσης ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προχώρησε στην ονοματοδοσία οδού εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, αρτινού επιζήσαντος του Άουσβιτς, παρουσία του παιδιών του, Ζόζεφ και Άννα, και των εγγονών του.

«Η ονοματοδοσία οδού στην μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες με το σύνθημα ‘Η Άρτα θυμάται-Ποτέ ξανά’. Πλέον ο Ισαάκ Μιζάν θα βρίσκεται καθημερινά στην πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε, την Άρτα του. Ευχαριστώ πολύ την Τελένια Κοέν για τη διοργάνωση της επίσκεψης στην πόλη μας, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή, καθώς και όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που μας τίμησαν. Η παρουσία τους σήμερα εδώ είναι μια ισχυρή φωνή, η φωνή όλων μας, απέναντι στα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι στόχος του Δήμου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Άρτας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο δήμαρχος και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο αναπληρωτής πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλερ, από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο Βίκτωρ Ελιέζερ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, εκπρόσωποι από Ισραηλιτικές Κοινότητες άλλων πόλεων και απόγονοι αρτινών εβραίων.

Το παρών έδωσε και η πολιτική ηγεσία του νομού Άρτας, όπως και οι τρεις βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς κ.ά. Όπως και ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, συγγραφέας του βιβλίου αφιερωμένου στη ζωή του Ισαάκ Μιζάν.
στρατόπεδα του Άουσβιτς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back