Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός λέει «στηρίζουμε», οι αγρότες έχουν άλλη άποψη

Εικόνα του άρθρου Ο υπουργός λέει «στηρίζουμε», οι αγρότες έχουν άλλη άποψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 14:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς να δήλωσε σε όλους τους τόνους και σε όλες τις ευκαιρίες (επίσκεψη στην Περιφέρεια και στη ΔΕΕΠ ΝΔ Ιωαννίνων) ότι η κυβέρνηση στηρίζει αμέριστα τους αγρότες, ωστόσο οι ίδιοι οι αγρότες δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πεισμένοι.

Στην ανακοίνωσή της για τη συνάντηση με τον υπουργό, η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων παραθέτει μια σειρά ζητήματα, καθώς και το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι τεράστια δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και των καλλιεργητικών  εφοδίων  με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 100% των τιμών, αλλά και της ενέργειας ( ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο)» αναφέρει και συμπληρώνει ότι ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, η κρίση είναι πιο έντονη «γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας επειδή οι παραγόμενες ποσότητες ζωοτροφών είναι ελάχιστες λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες».

Επίσης, αναφέρει ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί και τελικά, ζητούν «άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής το οποίο οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής τους αγρότες και δημιουργεί κινδύνους εν μέσω του πολέμου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».

Τα αιτήματα που έθεσαν υπόψη του υπουργού είναι τα εξής:

  •  Άμεση στήριξη των αγροκτηνοπτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών και  καλλιεργητικών εφοδίων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες  αυξήσεις των τιμών.
  • Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας  πωλήσεως όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς  της φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.
  • Άμεση  ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων  τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και  των οφειλών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πλήρη απαλλαγή  των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ (δεδομένου του  ότι επιβαρύνονται από τον συμπληρωματικό φόρο).
  • Χρηματοδοτική  στήριξη των αγροτών τόσο με κεφάλαια κίνησης όσο και με μακροπρόθεσμα  δάνεια για την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
  • Τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίσουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές που προκαλούν στην παραγωγή οι αγριόχοιροι.
  • Δημιουργία τράπεζας Γης.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό των ελληνοποιήσεων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Πληρωμή των κορονοενισχύσεων σε όλους τους αγροτοτοκτηνοτρόφους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back