Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Χαφιές» στις «Κυριακές στο πανί»

Εικόνα του άρθρου Ο «Χαφιές» στις «Κυριακές στο πανί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2020, 14:55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά της δεκαετίας του ’60 συνεχίζεται από τις «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών με την προβολή της ταινίας του Ζαν-Πιερ Μελβίλ «Ο Χαφιές» με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Η υπόθεση: Ο Μωρίς είναι ένας κλέφτης που μόλις έχει αποφυλακιστεί και βρίσκεται πάλι κυνηγημένος από την αστυνομία μετά από μία απλή κλοπή που όμως πάει στραβά. Φαίνεται ότι ένας παλιός του φίλος και διαβόητος καταδότης της αστυνομίας, ο Σιλιέν γνωστός και ως «ο χαφιές», είναι εκείνος που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σκοτεινό ρόλο στην ζωή του. Ο Μωρίς πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι της εμπιστοσύνης μέσα σε ένα κόσμο (ή μάλλον υπόκοσμο) με δικούς του κανόνες, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και στον οποίο δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν.

«Ο Μελβίλ αγαπά τις μικρές αστυνομικές ιστορίες, την χρυσή εποχή του αμερικάνικου φιλμ νουάρ, που είχε ήδη σταματήσει να παράγεται στο Χόλιγουντ και που θεωρούνταν ακόμη και στην εποχή του ως β’ ποιοτικής διαλογής. Ο Μελβίλ -όπως αργότερα και ο Πολάνσκι στην αριστουργηματική ‘Τσάινατάουν’- ήταν από τους κύριους αναβιωτές του συγκεκριμένου είδους που στην Ευρώπη είχε φανατικούς θαυμαστές και στους κύκλους του ‘καλλιτεχνικού’ σινεμά» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back