ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Τζόι Ραμόουν και η πηγή της νεότητας

Εικόνα του άρθρου O Τζόι Ραμόουν και η πηγή της νεότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2017, 15:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τζόι Ραμόουν υπήρξε μάλλον το ψηλότερο και πιο ευχάριστο πανκιό στην μουσική ιστορία αυτού του κόσμου. Ο Τζέφρι Ρος Χάιμαν γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1951 και πέθανε σαν σήμερα, το 2001, νικημένος από τον καρκίνο. Στο μεσοδιάστημα, πρόλαβε να γίνει ο άνθρωπος που μέτρησε πιο γρήγορα από όλους στο μικρόφωνο μέχρι το 4 (αν και κυρίως μετρούσαν οι διπλανοί του), να γράψει στίχους για τη Σίνα που ήταν πανκ ρόκερ, να την πέσει μουσικά στους ναζί και να ζητήσει τα ραδιοκύματα για λογαριασμό όλων μας.

Το εβραιόπουλο που μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης πήγε σχολείο μαζί με άλλα δύο αλάνια της γειτονιάς του, τον Τζόνι Κάμινγκς και τον Ντάγκλας Κόλβιν, επίσης αποδημήσαντες εις Κύριον αμφότεροι. Στην ιστορία, έμειναν ως Τζόι, Τζόνι, Ντι-Ντι και η μπάντα που έφτιαξαν ήταν οι Ramones.

Ο χαρισματικός Τζόι ήταν φαν του Πιτ Τάουσεντ των Who, αλλά και της σόουλ όπως την τραγουδούσαν οι μπάντες της Lu Pine, της Motown και της Chess. Τίποτε πιο φυσιολογικό λοιπόν, από τη σύσταση των Ramones, που ήταν η παλαβομάρα του Τάουσεντ και το στυλ των Supremes μαζί, ντυμένα με πέτσινα, τζιν και σταράκια.

Το όνομα, το κλέψανε από τον Πωλ μακ Κάρτνι, ο οποίος, όταν ακόμα οι Beatles δεν ήταν τίποτε, κυκλοφορούσε ως Πωλ Ραμόν στις σκηνές και στα lives. Σύνδεσαν το όνομά τους με το CBGB’s κλαμπ στο Μανχάταν και το 1976 κυκλοφόρησαν το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους. 

Όλα τα υπόλοιπα ήταν πια ιστορία και παρότι όσοι πέρασαν από την μπάντα (ο Μάρκι Ραμόουν έφτασε μέχρι τα Γιάννενα πριν από μερικά χρόνια) ήταν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, οι Ramones έγραψαν κάποιες από τις πιο sos σελίδες του ροκ εν ρολ.

Ο Τζόι όμως, ήταν ακόμα μεγαλύτερη φυσιογνωμία από το θρύλο της μπάντας. Είτε ως επιβλητικός στις ωριαίες κλωτσοπατινάδες των 50 τραγουδιών στα live τους, είτε ως ακτιβιστής, είτε ως εξυπνάκιας: 

«Οι Ramones έχουν την πηγή της νεότητας. Όποιος μας ακούει και μας βλέπει είναι σαν να αποκτάει την πηγή της νεότητας». Με αυτά και με αυτά πέρασε στην ιστορία, καθώς επίσης και ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στη Νέα Υόρκη, που πήρε το όνομά του…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back