Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ επιμένει να «πυροβολεί» την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Ο Τραμπ επιμένει να «πυροβολεί» την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2018, 22:58
ΚΟΣΜΟΣ

Σε σειρά θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική κατοικία της Μέι, έξω από το Λονδίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η μετανάστευση είναι «ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη», και ότι «αλλάζει την κουλτούρα. Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά», επέμεινε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες «να προσέχουν». Απέδωσε μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη μετανάστευση.

«Αλλάζετε τον πολιτισμό, αλλάζετε την ασφάλεια, δείτε τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες, ποτέ δεν είχαν προβλήματα. Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση, είναι πολύ ατυχές, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι καλή (η μετανάστευση) για την Ευρώπη και δεν πιστεύω ότι είναι καλή ούτε για τη δική μου χώρα», σημείωσε.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ο Τραμπ επανήλθε επίσης στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το Βερολίνο αυξάνει τις εισαγωγές του σε φυσικό αέριο, μολονότι οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη από τη Ρωσία.

«Είναι τραγικό. Πιστεύω ότι είναι φρικτό αυτό που γίνεται, όταν τροφοδοτούνται... τα θησαυροφυλάκια στη Ρωσία με δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Γερμανία είναι φρικτό. Είναι ένα φρικτό λάθος. Πώς μπορείς να εργάζεται για την ειρήνη (...) όταν κάποιος έχει τέτοιου είδους εξουσία επάνω σου;» διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε επίσης «φρικτό λάθος» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.


Η «ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΪ

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αυτή η απίστευτη γυναίκα κάνει φανταστική, θαυμάσια δουλειά» καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Το μόνο πράγμα που ζητάω είναι να πετύχει (το Brexit) ώστε να μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία εμπορίου, επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία με την ΕΕ. Συμπεριφέρονται απαίσια στις ΗΠΑ και αυτό πρόκειται να αλλάξει», προειδοποίησε, συνεχίζοντας: «Αν δεν αλλάξει, θα πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο τίμημα».

Παρ' όλ' αυτά, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στην εφημερίδα Sun, ότι θεωρεί πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα γινόταν «θαυμάσιος πρωθυπουργός».


ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει πως θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης και άλλες διαμαρτυρίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σ' όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο ένα αερόστατο έξι μέτρων που έχει τη μορφή του Αμερικανού προέδρου εν είδει πορτοκαλί μωρού που κλαίει και φοράει πάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/RICK FINDLER


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back