Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν επικυρώνει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Εικόνα του άρθρου Ο Τραμπ δεν επικυρώνει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2017, 01:24
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επικυρώνει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τη ως μία από τις χειρότερες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του για το Ιράν, ο Τραμπ αποφάσισε  να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία που σύναψε η Τεχεράνη με τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι αν δεν γίνουν οι αλλαγές, θα τραβήξει προσωπικά ο ίδιος το βύσμα από την πρίζα.

«Σε περίπτωση που δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε μια λύση σε συνεργασία με το Κογκρέσο και τους συμμάχους μας, τότε η συμφωνία θα τερματιστεί», δήλωσε ο Τραμπ. «Είναι υπό συνεχή επανεξέταση (η συμφωνία) και η συμμετοχή μας μπορεί να ακυρωθεί από εμένα, ως πρόεδρος, ανά πάσα στιγμή».

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Τους αποκάλεσε τρομοκρατική οργάνωση και είπε ότι θα επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ηγετικών στελεχών των Φρουρών.

Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλτ Τραμπ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επί σειρά ετών ασκεί πιέσεις για μια αυστηρότερη αμερικανική πολιτική εναντίον του Ιράν, με βίντεο του, συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για τις δηλώσεις του κατά του Ιράν.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ μόλις δημιούργησε την ευκαιρία να διορθώσει αυτή την κακή συμφωνία, να αναστρέψει την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσει την εγκληματική του υποστήριξη στην τρομοκρατία. Γι’ αυτό το Ισραήλ αγκαλιάζει αυτή την ευκαιρία», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back