ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο «τελευταίος» δίσκος των Beatles και η τεχνητή νοημοσύνη

Εικόνα του άρθρου Ο «τελευταίος» δίσκος των Beatles και η τεχνητή νοημοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2023, 22:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ λέει ότι έκανε χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στη δημιουργία αυτού που αποκαλεί «τον τελευταίο δίσκο των Beatles».

Ο 80χρονος ΜακΚάρτνεϊ δήλωσε εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να διαχωριστούν οι φωνές των Beatles από τους ήχους του παρασκηνίου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον του 2021, «The Beatles: Get Back». Το «νέο» τραγούδι πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, είπε.

Ο Τζάκσον ήταν «σε θέση να καθαρίσει τη φωνή του Τζον από ένα σχοινοτενές κομμάτι κασέτας και ένα πιάνο», δήλωσε ο ΜακΚάρτνεϊ στο ραδιόφωνο του BBC. «Μπορούσε να τα διαχωρίσει με τεχνητή νοημοσύνη, έλεγε στο μηχάνημα ‘αυτή είναι μια φωνή, αυτή είναι μια κιθάρα, χάσε την κιθάρα’».

Ο ΜακΚάρτνεϊ δεν προσδιόρισε το όνομα του demo, αλλά το BBC και άλλοι είπαν ότι ήταν πιθανό να είναι ένα ημιτελές ερωτικό τραγούδι του Λένον του 1978 με τίτλο «Now and Then». Το ντέμο περιλαμβανόταν σε μια κασέτα με την ένδειξη «For Paul» που είχε λάβει ο ΜακΚάρτνεϊ από τη χήρα του Λένον, Γιόκο Όνο, ανέφερε το BBC.

Ο ΜακΚάρτνεϊ περιέγραψε την τεχνολογία AI ως «κάπως τρομακτική αλλά και συναρπαστική», προσθέτοντας: «Θα πρέπει απλώς να δούμε πού θα μας οδηγήσει».

Τα εναπομείναντα μέλη των Beatles σκέφτηκαν να κυκλοφορήσουν το τραγούδι το 1995 στη σειρά «Anthology» που κάλυπτε ολόκληρη την καριέρα του συγκροτήματος, αν και αργότερα η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε.

Στη σειρά «Anthology» -την οποία επιμελήθηκε ο παραγωγός Τζεφ Λιν- συμπεριλήφθηκαν δύο άλλα τραγούδια από την ίδια κασέτα, το «Free As A Bird» και το «Real Love». Τα δύο τραγούδια ολοκληρώθηκαν το 1995 και το 1996 και χαρακτηρίστηκαν ως το πρώτο «νέο» υλικό από τους Beatles μετά από ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο λόγος για τον οποίο το «Now And Then» δεν κατέληξε στο «Anthology» ήταν η εκτεταμένη δουλειά που θα χρειαζόταν.

«Το τραγούδι είχε ρεφρέν, αλλά του έλειπαν σχεδόν εντελώς οι στίχοι. Κάναμε το backing track, μία πρόχειρη προσπάθεια που πραγματικά δεν τελειώσαμε», θυμήθηκε ο Τζεφ Λιν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back