ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

O Πολ ΜακΚάρτνεϊ διευκρινίζει...

Εικόνα του άρθρου O Πολ ΜακΚάρτνεϊ διευκρινίζει...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2023, 13:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ διευκρίνισε πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού των Beatles, λέγοντας ότι «τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΜακΚάρτνεϊ ανακοίνωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ακυκλοφόρητο demo των Beatles από τη δεκαετία του '70, λέγοντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να «απομονώσει» τη φωνή του Τζον Λένον από μια κασέτα ηχογράφησης του demo.

«Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του Τζον και να την καθαρίσουμε μέσω αυτής της τεχνητής νοημοσύνης», είπε. «Στη συνέχεια, μπορούμε να μιξάρουμε τον δίσκο, όπως θα κάνατε κανονικά. Σου δίνει ένα είδος ελευθερίας».

Ο ΜακΚάρτνεϊ επανήλθε στο θέμα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά ευρεία δημοσιότητα που πήρε το θέμα και εν μέσω ανησυχιών για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το βιοπορισμό των καλλιτεχνών στο μέλλον.

«Έχουμε δει κάποια σύγχυση και εικασίες σχετικά με αυτό. Φαίνεται να υπάρχουν πολλές εικασίες εκεί έξω. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαστε σαφείς, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί με τεχνητό ή συνθετικό τρόπο», διευκρίνισε.

«Όλα είναι πραγματικά και όλοι παίζουμε (μουσική) πάνω σε αυτά. Καθαρίσαμε κάποιες υφιστάμενες ηχογραφήσεις – μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια», εξήγησε.

«Ελπίζουμε να το αγαπήσετε όσο και εμείς. Περισσότερα νέα εν ευθέτω χρόνω», κατέληξε.


Οι προβληματισμοί

Τον τελευταίο καιρό η τεχνητή νοημοσύνη έχει διχάσει τη μουσική βιομηχανία. Τον Απρίλιο, ένα τραγούδι που παρήγαγε η τεχνητή νοημοσύνη με τίτλο Heart on My Sleeve έγινε viral επειδή προσομοίαζε τις φωνές του Drake και του Weeknd. Η Universal Media Group, η οποία φιλοξενεί και τους δύο καλλιτέχνες, μετά από προσφυγή πέτυχε την αφαίρεση του τραγουδιού από τις υπηρεσίες streaming - αν και το κομμάτι στάθηκε αφορμή για έντονες συζητήσεις γύρω από την ηθική και την πνευματική ιδιοκτησία στη βιομηχανία.

Πολλές άλλες περιπτώσεις διασκευών δημοφιλών τραγουδιών που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο, αναπαράγοντας τις φωνές τραγουδιστών όπως ο Harry Styles, η Rihanna και ο Kanye West.

Ορισμένοι μουσικοί έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Απρίλιο, η Grimes προσκάλεσε άλλους να δημιουργήσουν νέα τραγούδια χρησιμοποιώντας τη φωνή της, προσφέροντας να μοιραστούν τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε κομμάτι που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και έχει εμπορική επιτυχία.

Στη συνέντευξή του στο BBC νωρίτερα αυτό το μήνα, ο McCartney χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη τόσο «τρομακτική» όσο και "συναρπαστική".

«Είναι κάτι που όλοι μας αντιμετωπίζουμε κατά κάποιο τρόπο αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε. «Είναι το μέλλον. Θα πρέπει απλώς να δούμε πού θα μας οδηγήσει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back