Πριν, ήταν το «Fearless Girl», τώρα το «Harambe»: ένας γιγαντιαίος μπρούντζινος γορίλας τοποθετήθηκε από τη Sapien.Network αντίκρυ στο διάσημο «Charging Bull» της Γουόλ Στριτ, μπροστά από το οποίο οι οργανωτές της παρέμβασης ύψωσαν έναν σωρό από 10.000 μπανάνες.
Το ύψους 2,13 μέτρων γλυπτό στέκεται πλέον απέναντι από το περίφημο γλυπτό του 1989 του Arturo di Modica, και σε μια πινακίδα επί τόπου αναγράφεται: «Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να αναδείξει το πόσο η Γουόλ Στριτ δεν έχει καμία επαφή με τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και να αμφισβητήσει τον άσπλαχνο καπιταλισμό της.
Ως σύμβολο της εξωφρενικής διαφοράς πλούτου μεταξύ του 1% και των υπολοίπων, 10.000 μπανάνες θα περιβάλλουν το εμβληματικό Charging Bull της Γουόλ Στριτ για να δείξουν πόσο έχουν αποτρελαθεί – become “bananas” – στη Γουόλ Στριτ».
Ο Harambe είναι διάσημος γορίλας για τους Αμερικανούς· τον σκότωσαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Σινσινάτι το 2016 αφότου ένα παιδάκι σκαρφάλωσε μέσα στον περιφραγμένο χώρο του.
«Αν και ποτέ δεν κινήθηκε επιθετικά κατά του παιδιού, ο Harambe σκοτώθηκε από τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου που φοβήθηκαν για την ασφάλεια του παιδιού» σημειώνεται, σε ανακοίνωση του Sapien.Network.
«Το μπρούντζινο άγαλμα του Harambe, σε αντιδιαστολή με το μπρούντζινο Charging Bull, αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια απλών ανθρώπων που αγωνίζονται σε ένα σύστημα που αυξάνει τον πλούτο των πλούσιων ελίτ και αφήνει πίσω τον μέσο άνθρωπο».
Οι μπανάνες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρέμβαση προορίζονται για τοπικές τράπεζες τροφίμων. «Το Harambe αντιπροσωπεύει κάτι που μας επιτρέπει να ρίξουμε τη ματιά μας σε κάτι πέρα από μόνον τον εαυτό μας» είπε, μιλώντας στο NBC New York, ο Robert Giometti, συνιδρυτής μαζί με Tejay Aluru και Ankit Bhatia της Sapien.Network.
«Ποιες είναι οι φιλοδοξίες μας ως άνθρωποι; Έχει να κάνει με το να συνδεόμαστε. Η απλή χειρονομία του να δίνεις μια μπανάνα οικοδομεί κοινότητα. Ως κοινωνία, πρέπει να ενωθούμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: twitter