Λυκ πίσω
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο στρατηγός βουλευτής από την Κράψη

Εικόνα του άρθρου Ο στρατηγός βουλευτής από την Κράψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2021, 10:15
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κάπου στην περιοχή της ΚΑ’ Φεβρουαρίου, προς τον κόμβο της Βογιάννου, υπάρχει η «λεωφόρος στρατηγού Γιαννηκώστα». Ο δρόμος δεν είναι ακριβώς… λεωφόρος, το όνομά της ωστόσο φέρει μεγάλη ιστορία.

Ο Νικόλαος Γιαννηκώστας ήταν γιος του Ιωάννη Κώστα ή Γιαννηκώστα, του αγωνιστή του ’21 που γεννήθηκε στην Κράψη. Ο πατέρας του είχε υπηρετήσει το βασιλιά της Νεάπολης και Σικελίας (και μετέπειτα, των «δύο Σικελιών») Φερδινάνδο, ωστόσο κατηγορήθηκε για συνωμοσία και τελικά, αμνηστεύτηκε το 1820, οπότε και επέστρεψε στην Κέρκυρα. Εκεί, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Ο γιος του Νικόλαος γεννήθηκε το 1836.Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στις ανεπιτυχείς εκστρατείες του 1863 στην Ήπειρο, καθώς και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου και το 1899 εξελέγη βουλευτής Αττικής.

Ένα από τα παιδιά του, ο Γιάννος Γιαννηκώστας, εκλέχτηκε και αυτός βουλευτής 51 χρόνια αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, με τη Δημοκρατική Παράταξη και το Κόμμα Αριστερών Φιλελεύθερων, που ένα χρόνο μετά, ήταν ένα από τα κόμματα από τα οποία δημιουργήθηκε η ΕΔΑ. Η σύζυγός του, Έττα Δραγούμη, ήταν κόρη του Δημητρίου Δραγούμη, συγγενή του πρωθυπουργού Στέφανου και του πολιτικού Ίωνα…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3