Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Στέργιος Σακελλαρίδης και ένα κοσμικό εστιατόριο

Εικόνα του άρθρου Ο Στέργιος Σακελλαρίδης και ένα κοσμικό εστιατόριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2023, 23:55
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μια κάθετος στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρει το όνομα του Στέργιου Σακελλαρίδη. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του σε αυτό το στενό δρόμο και για τον οποίο υπάρχουν ελάχιστες πηγές;

Ο Στέργιος Σακελλαρίδης γεννήθηκε σε ένα χωριό των Γρεβενών, το Περιβόλι, στη Βάλια Κάλντα, το 1870.

Ήρθε στα Γιάννενα για να φοιτήσει στη Ζωσιμαία σχολή, μαζί με τον αδερφό του, τον Ζήση, ο οποίος αργότερα έγινε γιατρός. Παράλληλα, ο Σακελλαρίδης εργαζόταν σε διάφορα καταστήματα των Ιωαννίνων, μέχρι το 1900, οπότε και κατέβηκε στην Αθήνα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Εκεί, έπιασε δουλειά σε ένα από τα πιο κοσμικά στέκια της εποχής, το εστιατόριο «Αβέρωφ», το οποίο είχε ιδρυθεί κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Μιχαήλ Λεκκός και το κατάστημα βρισκόταν επί της οδού Σταδίου, απέναντι από τη (σημερινή) Παλιά Βουλή.

Το εστιατόριο φιλοξενούσε συχνά χορούς, τραπέζια και εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και ενώσεων (μεταξύ ων οποίων και της Ένωσης Συντακτών), ενώ ήταν στέκι για πολιτικούς, λογοτέχνες κ.α.

Εκεί εργάστηκε ο Σακελλαρίδης μαζί με τον άλλο αδερφό του, Γιάννη και σύμφωνα με τον Στ. Μπέττη, έγινε και διευθυντής του εστιατορίου.

Το «Αβέρωφ» λειτούργησε στην Σταδίου μέχρι το 1960, οπότε και το κτίριο δόθηκε αντιπαροχή και κατεδαφίστηκε. Οι νέοι ιδιοκτήτες του, το μετέφεραν στη συμβολή Μητροπόλεως και Νίκης, όπου λειτούργησε μέχρι το 1964, οπότε και έκλεισε οριστικά.

Στη διαθήκη του, μετά το θάνατό του το 1958, ο Σακελλαρίδης έγινε ένας από τους ευεργέτες των Ιωαννίνων. Κληροδότησε στο Γηροκομείο των Ιωαννίνων, μια τριώροφη πολυκατοικία που βρισκόταν στο 131 της οδού Αγίου Μελετίου, στην Αθήνα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και τις υπόλοιπες οδούς της στήλης


Πηγές: 

Μπέττης, Στ. (1982) Ἠπειρωτική εὐποιΐα, ἤ, Βιογραφική συλλογή Ἠπειρωτῶν εὐεργετῶν τῆς Τουρκοκρατίας. Γιάννινα


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back