ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σπύρος Γραμμένος ακούει Τζίμη Πανούση

Εικόνα του άρθρου Ο Σπύρος Γραμμένος ακούει Τζίμη Πανούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2018, 10:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ο Σπύρος Γραμμένος άκουγε Τζίμη Πανούση και Μουσικές Ταξιαρχίες από νεαρή ηλικία, κάτι που μάλλον το διακρίνει ο ακροατής. Σήμερα, που ο Τζιμάκος μας άφησε πλέον χρόνους και λίγο πριν μεταφέρει στο Stage την παράσταση του «Σταυρού του Νότου» με τον Αποστόλη «Τσολιά» Μπαρμπαγιάννη, διαλέγει για τον Τύπο Ιωαννίνων επτά πανουσικά τραγουδάκια, εξηγώντας γιατί και πώς τον επηρέασε το καθένα.


«Σουζάνα»/ «Όχι άλλο Νταλάρα»

Κάπου έντεκα, μπορεί δώδεκα χρόνων, σε μια αυλή στην Ηγουμενίτσα μου έβαλε ένας φίλος να ακούσω το «Σουζάνα» και το «Όχι άλλο Νταλάρα». Ήταν η πρώτη στιγμή που τον άκουσα και για πάντα, όσο θα τα ακούω θα γυρνάω σε εκείνη την αυλή. Ο στίχος «Χέντριξ και Καζαντζίδης, δέκα χιλιάδες βατ/ να κλάσουνε πατάτες οι μπάτσοι και τα ματ» άλλαξε την σκέψη μου όσον αφορά τον στίχο και την εικόνα και μου αποκάλυψε τον καθωσπρεπισμό και τη σοβαροφάνεια που είχαν τα τραγούδια που είχα ακούσει μέχρι τότε.



«Ένα τραγούδι για τον χειμώνα»

Το «Ένα τραγούδι για τον χειμώνα» το άκουσα λίγο καιρό πριν δώσει τέλος στη ζωή του ένας καλός μου φίλος, το καλοκαίρι προς την γυμνασίου. Το απονενοημένο έγινε γιατί είχε κουραστεί να τον πλακώνει ο μπαμπάς του στο ξύλο κάθε φορά που δεν του άρεσαν τα ρούχα, οι κινήσεις, οι αφίσες και αυτό που ο φίλος ένιωθε μέσα στην ψυχή του.  


«Ανακωχή»

«Πλέκω στιχάκια με κάποιο χιούμορ/ μ’ αρχή και τέλος σαν τον Αίσωπο». Αυτό.


«Αχ Ευρώπη»

Το τραγούδι με το οποίο κατάλαβα πως ο Τζίμης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αναλυτής αυτής της χώρας.


«Το Ρετιρέ της ανωμαλίας»

 Το τραγούδι που ζεματάει πολύ όμορφα τα αυτιά καθημερινών ανθρώπων, που τα βράδια δεν μπορούν να κοιμηθούν.


«Ερωτικό»

Ίσως το πιο ρεαλιστικό-ερωτικό-ελληνικό τραγούδι. Έχω απολυθεί επειδή το τραγούδησα. Και καλά έκανα. Κανονικά θα έπρεπε να έχω παραιτηθεί και μετά να τους το τραγουδήσω.


"Ο Πανούσης έκανε τους πάντες να δαγκωθούν όσο έζησε και κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα αφού πέθανε να τους κάνει ακόμα πιο ρεζίλι με τις γελοίες δηλώσεις τους.  

Όλοι πάντως, περιμέναμε στην κηδεία να σηκωθεί όπως φεύγουμε και να μας δώσει συλλυπητήρια".





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back