ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Εικόνα του άρθρου Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2017, 15:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» είναι το γεγονός των ημερών. Πέραν της επιστημονικής προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τρόπου διαχείρισής της, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ετοιμάσει και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που έρχονται να προβληματίσουν και να ανοίξουν τη συζήτηση για το μέλλον των μνημείων.

Μεταξύ άλλων, οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και προβολή ταινιών. Η πιο «δυνατή» από τις ταινίες που θα προβληθούν, είναι η ταινία-ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός Μάρτυρας» (2016). Στο ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφονται οι εμπειρίες επτά προσώπων μέσα από τις οποίες επιχειρείται η ανασύνθεση του παρελθόντος  της φυλακής Τρικάλων, ενώ τίθενται προβληματισμοί για τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και των μνημείων. Η προβολή του θα γίνει το Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 21:00, στο Σουφαρί Σεράι παρουσία του σκηνοθέτη, με τον οποίο το κοινό μπορεί να συζητήσει.

Επίσης, το πρόγραμμα των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» περιλαμβάνει άλλες δύο ταινίες.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 18:30, θα προβληθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων η ταινία ««Δημητσάνα, μετακομίζοντας στον καινούργιο αιώνα» (2012) του αρχαιολόγου Σίλα Μιχάλακα και του λαογράφου Γιάννη Δρίνη. Η ταινία αποτελεί μέρος της εθνογραφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Δημητσάνα (Αρκαδία) κατά την περίοδο 2007-2011, με θέμα τη διερεύνηση των μετασχηματισμών και των αναπαραστάσεων του χώρου. Οι παρευρισκόμενοι στην προβολή της ταινίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δημιουργούς.

Η τρίτη προβολή ταινίας που έχει προγραμματιστεί, θα γίνει το Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 12:15, στο Φετιχιέ Τζαμί. Πρόκειται για  μια ταινία μικρού μήκους (5’) του Γιώργου Λιόλιου η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο της εισήγησης της Γαρυφαλλιάς Κατσαβουνίδου και του Γιώργου Λιόλιου με τίτλο: «Οι σκιές και τα ίχνη: Μια απόπειρα χαρτογράφησης της εβραϊκής παρουσίας στον ιστό της σύγχρονης Βέροιας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back