ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η επιτυχημένη… αποτυχία της εκτόξευσης του Starship

Εικόνα του άρθρου Η επιτυχημένη… αποτυχία της εκτόξευσης του Starship
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2023, 17:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η SpaceX εκτόξευσε το σκάφος Starship, αλλά έχασε τόσο τον προωθητικό πύραυλο όσο και το διαστημόπλοιο σε δύο εκρήξεις λίγα λεπτά μετά τη δοκιμαστική πτήση του Σαββάτου.

Ο πύραυλος έφτασε στο διάστημα μετά την απογείωση από το Νότιο Τέξας, αλλά η επικοινωνία χάθηκε ξαφνικά. Αξιωματούχοι της SpaceX δήλωσαν ότι φαίνεται πως το σύστημα αυτοκαταστροφής του σκάφους το ανατίναξε πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.


Η πτήση τερματίστηκε καθώς οι κινητήρες του σκάφους είχαν σχεδόν τελειώσει την πυροδότηση για να το θέσουν σε τροχιά γύρω από τη γη. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση τον Απρίλιο κατέληξε επίσης σε έκρηξη.

Σήμερα, περίπου τρία λεπτά μετά την πτήση, ο εκτοξευτήρας που αποχωρίστηκε εξερράγη επίσης πάνω από τον Κόλπο, αφού είχε ολοκληρώσει την αποστολή του.

Παρά την αποτυχία, η περίπου οκτάλεπτη πτήση διήρκεσε δύο φορές περισσότερο από τη δοκιμή του Απριλίου. Με ύψος σχεδόν 121 μέτρα, το Starship είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με στόχο να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι και τον Άρη.

Παρόλα αυτά στελέχη της Space X, δηλώνουν εξαιρετικά ευχαριστημένοι αφού μετά την αποτυχία της πρώτης δοκιμής που είχε οδηγήσει μάλιστα σε έκρηξη που κατέστρεψε τον πύραυλο και προκάλεσε ζημιές στην πλατφόρμα εκτόξευσης όλα πήγαν όπως έπρεπε όσον αφορά τουλάχιστον το κομμάτι της εκτόξευσης που θεωρείται το πιο δύσκολο και κρίσιμο σε αυτή την διαδικασία.

«Το πραγματικό κερασάκι στην τούρτα σήμερα, αυτή η επιτυχημένη απογείωση», δήλωσε ο σχολιαστής της SpaceX, John Insprucker. 

Η SpaceX στόχευε σε ύψος 240 χιλιομέτρων, αρκετά ψηλά για να στείλει το διαστημόπλοιο σε σχήμα σφαίρας γύρω από την υδρόγειο, πριν πέσει στον Ειρηνικό κοντά στη Χαβάη περίπου 1,5 ώρα μετά την απογείωση, λίγο πριν από μια πλήρη τροχιά.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back