ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «πρωτοπόρος» που δεν τον πιστεύει η Wikipedia

Εικόνα του άρθρου Ο «πρωτοπόρος» που δεν τον πιστεύει η Wikipedia
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2018, 21:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Σπύρος Ριζόπουλος δεν προέκυψε ακριβώς από το πουθενά, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου. Οι γείτονές του στην περιοχή της Μεγάλου Αλεξάνδρου θυμούνται την οικογένειά του, μέχρι που ο κ. Ριζόπουλος έφυγε για την Αμερική.

Στην Ήπειρο, όσοι τον ήξεραν, άρχισαν να τον ξαναθυμούνται από πέρσι, όταν και εισήλθε στην προ-προεκλογική αρένα για την Περιφέρεια. Η επιστροφή του έγινε αρχικά μέσω αρθρογραφίας σε δικό του μέσο (γενικά, πάντως, η αρθρογραφία πολιτικών προσώπων στον Τύπο φαίνεται ότι έχει γίνει της μόδας) με σκοπό να φτιάξει ένα «αντικαχριμανικό μπλοκ», ρίχνοντας στην «αρένα» και κάποιες, ομολογουμένως, εύστοχες και πιασάρικες, σε επικοινωνιακό επίπεδο, ατάκες.

Ο επικοινωνιολόγος, όπως συστήνεται, έχει αμφισβητίες όχι μόνο στην τοπική πολιτική σκηνή αλλά και στη… Wikipedia.

Το λήμμα σχετικά με το πρόσωπό του (συνήθως, τα σχετικά βιογραφικά λήμματα τα γράφουν τα ίδια τα πρόσωπα ή οι φορείς) αμφισβητείται σε μια συζήτηση μεταξύ χρηστών, για την αξιοπιστία των άρθρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ριζόπουλος αυτοπεριγράφεται ως από τους «πρωτοπόρους του κλάδου του», σε μια κρίση αυτοπροβολής μάλλον, παρά εγνωσμένης από τρίτους αξία ως «αναλυτή παγκόσμιας αναγνώρισης».

Χρήστης της Wikipedia αμφισβητεί τους χαρακτηρισμούς και παρατηρεί ότι δεν υπάρχει κάποια πηγή που να αποδεικνύει, με εγκυκλοπαιδικό τρόπο, τα περιεχόμενα του λήμματος. Παίρνει την απάντηση που επικαλείται συνδέσμους με τοποθετήσεις του κ. Ριζόπουλου στο CNN, για τις εκλογές του 2012 (στις 18 Ιουνίου) και στο Sky News (στις 11 και 12 Μαΐου). Αυτές είναι και οι μοναδικές εμφανίσεις του κ. Ριζόπουλου στα συγκεκριμένα τηλεοπτικά δίκτυα έκτοτε, οπότε μάλλον δεν είχε κάποια μόνιμη συνεργασία ή δεν αναγνωρίστηκε διαχρονικά το πόσο «πρωτοπόρος» είναι στον τομέα του.

Πάντως, η Wikipedia δεν έχει πλέον λήμμα σχετικό με τον κ. Ριζόπουλο, καθώς φαίνεται ότι το αίτημα του χρήστη να διαγραφεί η σελίδα, ικανοποιήθηκε τελικά. Φυσικά, η Wikipedia δεν επέχει ρόλο αξιόπιστου επιστημονικού καταγραφέα-καταλογογράφου και η επίκληση σε αυτή δεν αρκεί ποτέ για να αποδείξει κάτι.

Δεν αρκεί όμως και η αυτοαναγόρευση που δεν επιβεβαιώνεται στη δημόσια σφαίρα, στο βαθμό που την επικαλείται ο «πομπός» της. Ο κ. Ριζόπουλος έχει ένα μικρό σχετικά αποτύπωμα σε αναφορές στο διαδίκτυο, ενώ κάποιες από αυτές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

Για παράδειγμα, στη βάση δεδομένων Offshore Leaks, εμφανίζεται ως μέτοχος της εταιρίας Cast Communications LTD από το 2004, με καταχώρηση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και επαφές στην Αθήνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρία έχει δηλώσει πτώχευση και εμφανίζεται ανενεργή από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, η οποία επικαλείται τα Panama Papers, την έρευνα που κέρδισε την ανώτερη δημοσιογραφική διάκριση, το βραβείο Πούλιτζερ πέρυσι. Η δημοσιογραφική συνεργασία αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι «rich and famous» του πλανήτη όχι απλά φοροδιαφεύγουν, αλλά ποδηγετούν τον πολιτικό κόσμο.

Μια ακόμα διαδικτυακή αναφορά στον κ. Ριζόπουλο είναι ως αποδέκτη, μέσω του site rizopoulospost.gr, χρηματικών ποσών από τις αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφημιστική δαπάνη, υπόθεση που είναι σε εξέλιξη και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back