ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Ο πρωθυπουργός και τα γνωμικά: Μια όχι καλή σχέση

Εικόνα του άρθρου Ο πρωθυπουργός και τα γνωμικά: Μια όχι καλή σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 15:36
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Πριν από μερικές μέρες, η επικοινωνιακή συμβουλή της (μαζικότατης) ομάδας του πρωθυπουργού, ήταν «πες πράγματα του JFK».

Έτσι λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης ξαναείπε στα Γιάννενα την προσωπική του διασκευή στο «an error does not become a mistake until you refuse to correct it».

Είπε δηλαδή στην κεντρική του ομιλία «ένα σφάλμα γίνεται, όμως, λάθος μόνο όταν επαναλαμβάνεται».

Καταρχάς, το επικοινωνιακό γραφείο του πρωθυπουργού θα πρέπει να ψάχνει λίγο περισσότερο από το πρώτο αποτέλεσμα που επιστρέφει η αναζήτηση google. O Κένεντι λοιπόν, είπε, αναφέροντας εμμέσως τον Ορλάντο Αλοΐσιο Μπατίστα, έναν καναδοαμερικανό επιστήμονα ως «πατέρα» της ατάκας.

Πέραν του γεγονότος ότι τα γνωμικά καλό είναι να μην εξαντλούνται, ειδικά όταν ο χειρισμός τους είναι λάθος (ο Κένεντι ζητούσε την κριτική με τη συγκεκριμένη ατάκα, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτηρίζει συνήθως «fake news»), καταντάει τετριμμένη και η επανάληψή τους.

Επειδή όμως μάλλον άρεσε στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του αυτή η «ανακάλυψη», αποφάσισαν να την επαναλάβουν, με τον Όσκαρ Ουάιλντ που «έγραφε πολύ ωραία αποφθεύγματα» και είναι και «αγαπημένος του Προέδρου της Βουλής».

Ένας αγαπημένος συγγραφέας, Βρετανός, του Προέδρου της Βουλής, ο Όσκαρ Ουάιλντ, έγραφε πολύ ωραία αποφθέγματα, τα οποία εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Κι έλεγε ότι «όταν έχεις εξαντλήσει το θέμα σου, έχεις εξαντλήσει και το ακροατήριό σου».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης συνελήφθη και πάλι λανθασμένος με κάτι που του έγραψαν. Είναι στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος η ατάκα, την οποία δεν την είπε ο συγγραφέας, αλλά αμφισβητείται και η «πατρότητα» του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Επίσης, ειπώθηκε με τρόπο που μάλλον δεν θα την έλεγε κανείς σύγχρονος πολιτικός (ευτυχώς): «A good speech should be like a woman's skirt; long enough to cover the subject and short enough to create interest».

Μια σχετική έρευνα, υπάρχει στον εξής σύνδεσμο, σε έναν από τους πιο ενδελεχείς «εξακριβωτές» γνωμικών που υπάρχουν στο διαδίκτυο. 

Αντί λοιπόν να αναζητούνται «γνωμικά» στο ίντερνετ, όπου πολύ συχνά αποδίδονται σε λάθος πηγές, λάθος ανθρώπους, ενίοτε αποδίδονται λάθος και τα ίδια, θα ήταν πιο ενδιαφέρον οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλάνε σαν κανονικοί άνθρωποι, για πράγματα που όντως γνωρίζουν…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back