ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας πρώην και εν ενεργεία προέδρων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας πρώην και εν ενεργεία προέδρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2024, 13:50
ΚΟΣΜΟΣ

Πριν από την προφανή απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πολιτικής βίας με στόχο προέδρους των ΗΠΑ, πρώην προέδρους και υποψήφιους προέδρους μεγάλων κομμάτων.

Μια ματιά σε μερικές από τις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας που έχουν σημειωθεί από την ίδρυση του έθνους το 1776:

Άντριου Τζάκσον

Το 1835, ένας άνεργος ζωγράφος ονόματι Ρίτσαρντ Λόρενς κρύφτηκε και περίμενε καθώς ο Πρόεδρος έφτανε σε μια κηδεία του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Προσπάθησε να πυροβολήσει τον πρόεδρο Τζάκσον με δύο διαφορετικά πιστόλια, αλλά αστόχησε. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας προέδρου των ΗΠΑ.

Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δολοφονήθηκε, πυροβολημένος από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ στις 14 Απριλίου 1865, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του, Μαίρη Τοντ Λίνκολν, παρακολουθούσαν μια ειδική παράσταση της κωμωδίας «Ο Αμερικανός ξάδελφός μας» στο θέατρο Ford's στην Ουάσινγκτον.

Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι απέναντι από το θέατρο για ιατρική περίθαλψη αφού πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πέθανε το επόμενο πρωί. Η υποστήριξή του για τα δικαιώματα των μαύρων έχει αναφερθεί ως κίνητρο για τη δολοφονία του.

Δύο χρόνια πριν από τη δολοφονία, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο οποίος διεξήχθη για τη δουλεία, ο Λίνκολν εξέδωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης, με την οποία παραχωρούσε την ελευθερία στους σκλάβους εντός της Συνομοσπονδίας.

Τον Λίνκολν διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.

Ο Μπουθ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 26 Απριλίου 1865, αφού βρέθηκε να κρύβεται σε έναν αχυρώνα κοντά στο Bowling Green της Βιρτζίνια.

Τζέιμς Γκάρφιλντ

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος που δολοφονήθηκε, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Περπατούσε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουάσιγκτον στις 2 Ιουλίου 1881, για να προλάβει το τρένο για τη Νέα Αγγλία, όταν τον πυροβόλησε ο Τσαρλς Γκουιτό.

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει τη σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο στήθος του Γκάρφιλντ χρησιμοποιώντας μια συσκευή που είχε σχεδιάσει ειδικά για τον πρόεδρο. Ο θανάσιμα τραυματισμένος πρόεδρος βρισκόταν στον Λευκό Οίκο για αρκετές εβδομάδες, αλλά πέθανε τον Σεπτέμβριο, αφού μεταφέρθηκε στην ακτή του Νιου Τζέρσεϊ. Είχε ασκήσει τα καθήκοντά του για έξι μήνες.

Τον Γκάρφιλντ διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ.

Ο Γκιτό κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 1882.

Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Ο Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ πυροβολήθηκε μετά από ομιλία του στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 6 Σεπτεμβρίου 1901. Έκανε χειραψία με ανθρώπους που περνούσαν από μια γραμμή υποδοχής όταν ένας άνδρας πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος του εξ επαφής. Οι γιατροί ανέμεναν ότι ο McKinley θα αναρρώσει, αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκε γάγγραινα γύρω από τα τραύματα από τις σφαίρες.

Ο ΜακΚίνλεϊ πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1901, έξι μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.

Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ.

Ο Λέων Τσόλγκος, ένας άνεργος, 28χρονος κάτοικος του Ντιτρόιτ, παραδέχτηκε τον πυροβολισμό. Ο Τσόλγκος κρίθηκε ένοχος σε δίκη και θανατώθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 29 Οκτωβρίου 1901.

Φράνκλιν Ρούσβελτ

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, τότε εκλεγμένος πρόεδρος, είχε μόλις εκφωνήσει μια ομιλία στο Μαϊάμι από το πίσω μέρος ενός ανοιχτού αυτοκινήτου, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ο Ρούσβελτ δεν τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς του Φεβρουαρίου 1933, από τους οποίους σκοτώθηκε ο δήμαρχος του Σικάγο Άντον Σέρμακ.

Ο Τζουζέπε Ζανγκάρα καταδικάστηκε για τον πυροβολισμό και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Χάρι Τρούμαν 

Ο Χάρι Τρούμαν διέμενε στο Blair House, απέναντι από τον Λευκό Οίκο, τον Νοέμβριο του 1950 όταν δύο ένοπλοι εισέβαλαν.

Ο Τρούμαν δεν τραυματίστηκε, αλλά ένας αστυνομικός του Λευκού Οίκου και ένας από τους δράστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Δύο άλλοι αστυνομικοί του Λευκού Οίκου τραυματίστηκαν.

Ο Όσκαρ Κολάζο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Το 1952, ο Τρούμαν μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το 1979 από τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.

Τζον Φ. Κένεντι 

Ο Τζον Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε θανάσιμα από κρυφό δολοφόνο οπλισμένο με τουφέκι μεγάλης ισχύος, καθώς επισκέφθηκε το Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963 με την πρώτη κυρία Ζακλίν Κένεντι. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς η αυτοκινητοπομπή του προέδρου περνούσε από την πλατεία Ντιλέι στο κέντρο του Ντάλας.

Ο Κένεντι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Parkland Memorial Hospital, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Τον διαδέχθηκε ο αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον, ο οποίος ορκίστηκε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στο Air Force One. Είναι ο μόνος πρόεδρος που ορκίστηκε σε αεροπλάνο.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, η αστυνομία συνέλαβε τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, αφού βρήκε ένα κάθισμα ελεύθερου σκοπευτή σε ένα κοντινό κτίριο, την αποθήκη σχολικών βιβλίων του Τέξας.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Όσβαλντ μεταφερόταν από το αρχηγείο της αστυνομίας στη φυλακή της κομητείας, όταν ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου του Ντάλας Τζακ Ρούμπι όρμησε μπροστά και πυροβόλησε θανάσιμα τον Όσβαλντ.

Τζέραλντ Φορντ 

Ο Τζέραλντ Φορντ αντιμετώπισε δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1975 και δεν τραυματίστηκε σε κανένα από τα δύο περιστατικά.

Στην πρώτη απόπειρα, ο Φορντ πήγαινε σε συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο, όταν η μαθήτρια του Τσαρλς Μάνσον, Λινέτ «Σκουίκι» Φρομ, έσπρωξε μέσα από το πλήθος στο δρόμο, τράβηξε ένα ημιαυτόματο πιστόλι και το έστρεψε εναντίον του Φορντ. Το όπλο δεν πυροβόλησε.

Η Φρομ καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 2009.

Ήταν 17 ημέρες αργότερα όταν μια άλλη γυναίκα, η Σάρα Τζέιν Μουρ, αντιμετώπισε τον Φορντ έξω από ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο. Η Μουρ πυροβόλησε μία φορά και αστόχησε. Ένας παρευρισκόμενος την άρπαξε από το χέρι καθώς επιχειρήθηκε δεύτερη βολή. Η Μουρ οδηγήθηκε στη φυλακή και αποφυλακίστηκε το 2007.

Ρόναλντ Ρήγκαν 

Ο Ρόναλντ Ρήγκαν έφευγε από μια ομιλία στην Ουάσινγκτον και πήγαινε προς την αυτοκινητοπομπή του όταν πυροβολήθηκε από τον Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος βρισκόταν στο πλήθος.

Ο Ρήγκαν ανάρρωσε από τον πυροβολισμό του Μαρτίου 1981. Τρία άλλα άτομα πυροβολήθηκαν, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Τύπου του, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος έμεινε μερικώς παράλυτος ως αποτέλεσμα.

Ο Χίνκλεϊ συνελήφθη και κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική αφού οι ένορκοι τον έκριναν αθώο λόγω παραφροσύνης για τον πυροβολισμό του Ρήγκαν. Το 2022, ο Χίνκλεϊ απελευθερώθηκε από τη δικαστική επιτήρηση αφού δικαστής έκρινε ότι «δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο για τον εαυτό του ή για άλλους».

Τζορτζ Μπους 

Ο Τζορτζ Μπους συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στην Τιφλίδα το 2005 μαζί με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, όταν μια χειροβομβίδα πετάχτηκε προς το μέρος του.

Και οι δύο άνδρες βρίσκονταν πίσω από ένα αλεξίσφαιρο φράγμα όταν η χειροβομβίδα, τυλιγμένη σε ύφασμα, προσγειώθηκε περίπου 100 μέτρα μακριά. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Βλάντιμιρ Αρουτιουνιάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Θίοντορ Ρούσβελτ

Ο πρώην πρόεδρος πυροβολήθηκε στο Μιλγουόκι το 1912, ενώ έκανε εκστρατεία για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Θίοντορ Ρούσβελτ είχε διατελέσει στο παρελθόν δύο θητείες ως πρόεδρος και κατέβαινε ξανά ως υποψήφιος του τρίτου κόμματος.

Τα διπλωμένα χαρτιά και μια μεταλλική θήκη γυαλιών στην τσέπη του Ρούσβελτ προφανώς αμβλύνουν την πρόσκρουση της σφαίρας και ο ίδιος δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Τζον Σρανκ συνελήφθη και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε ψυχιατρεία.

Ρόμπερτ Κένεντι 

Ο Ρόμπερτ Κένεντι διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών όταν σκοτώθηκε σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες - λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της νικητήριας ομιλίας του για τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές του 1968 στην Καλιφόρνια.

Ο Κένεντι ήταν γερουσιαστής των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη και αδελφός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος είχε δολοφονηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

Ο Σιρχάν Σιρχάν καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή αυτή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπου ο Σιρχάν παραμένει μετά την απόρριψη της τελευταίας αίτησης αποφυλάκισής του πέρυσι.

Τζορτζ Γουάλας 

Ο Τζορτζ Γουάλας διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών όταν πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας στάσης προεκλογικής εκστρατείας στο Μέριλαντ το 1972, ένα περιστατικό που τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω.

Ο Γουάλας, κυβερνήτης της Αλαμπάμα, ήταν γνωστός για τις απόψεις του περί φυλετικού διαχωρισμού, τις οποίες αργότερα αποκήρυξε.

Ο Άρθουρ Μπρέμερ καταδικάστηκε για τον πυροβολισμό και οδηγήθηκε στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 2007.

Mε πληροφορίες από ABC, 1news

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back