Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στο… «ημίφως» τα αρχεία της δολοφονίας του Κένεντι

Εικόνα του άρθρου Στο… «ημίφως» τα αρχεία της δολοφονίας του Κένεντι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2017, 19:26
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 3.100 απόρρητων φακέλων, που περιέχουν χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι ενέκρινε ο Αμερικάνός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετά αρχεία πάντως βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του FBI και της CIA, που ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να προβούν στις απαραίτητες αφαιρέσεις ονομάτων και στοιχείων που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέκυψε στις πιέσεις αν και εξέφρασε τη δυσφορία του.

Σε κάθε περίπτωση και τα τελευταία κομμάτια του παζλ θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 26 Απριλίου 2018.

Πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο ανερμάτιστων πληροφοριών, με τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το να γίνει κάποια μεγάλη αποκάλυψη από τους φακέλους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως θα χρειαστούν χρόνια για να καταφέρει κάποιος να σταχυολογήσει όλα αυτά τα αρχεία.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως έχουν ριχτεί στη μάχη της ανακάλυψης αναφορών, μαρτυριών και σημειώσεων που δεν είχαν αποκαλυφθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Χαρακτηριστική είναι μία αναφορά του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ προς το Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 1966, όπου αναφέρεται ότι η KGB έχει στοιχεία που δείχνουν ως ενορχηστρωτή της δολοφονίας Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον.

Όλα τα αρχεία είναι διαθέσιμα για «κατέβασμα» στο www.archives.gov/research/jfk/2017-release.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Η δολοφονία του Κένεντι ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτού του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, που είχαν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ. Ο Κένεντι παραμένει ακόμη σήμερα ένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που προσελκύουν θαυμασμό.


Η δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας.

Ο πρόεδρος Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκυ, έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Τους υποδέχτηκαν ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του. Η πομπή επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος. Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο.

Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα αργότερα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφθηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχτηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα «Ω, όχι». Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα. Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.

Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ, από την οποία έγινε και η ανάλυση καρέ – καρέ της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.


Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Για την δολοφονία συνελήφθη ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη.

Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ο Όσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962 και γενικά θεωρήθηκε μαρξιστής αλλά φήμες τον έφεραν ως φανατικό ακροδεξιό, πρώην πεζοναύτη, να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμός αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τη μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί με πολιτικά συνόδευαν τον Όσβαλντ, όταν ξαφνικά, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Όσβαλντ στο στομάχι.

Ο Όσβαλντ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ όπου πέθανε, λίγα βήματα από τον θάλαμο στον οποίο κηρύχθηκε κλινικά νεκρός ο Κένεντι. Μέσα στο κτίριο είχε ήδη συλληφθεί ο δολοφόνος που ονομαζόταν Τζακ Ρούμπι, ακροδεξιός, ιδιοκτήτης κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστος συνεργάτης και πληροφοριοδότης της αστυνομίας, τόσο που του επιτρεπόταν η ελεύθερη κίνηση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε χώρο των κτιρίων της αστυνομίας.

Πηγή: Euronews,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3