Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ο (παραιτηθείς) πρόεδρος της Ιντερπόλ κρατείται στην Κίνα

Εικόνα του άρθρου Ο (παραιτηθείς) πρόεδρος της Ιντερπόλ κρατείται στην Κίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2018, 02:04
ΚΟΣΜΟΣ

Την παραίτηση από την προεδρία του οργανισμού, του Μενγκ Χονγκουέι, που είχε εξαφανιστεί και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι κρατείται στην Κίνα, ανακοίνωσε η Ιντερπόλ

«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον διορισμό νέου προέδρου κατά την σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι κρατείται στην Κίνα, καθώς «θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του νόμου», σύμφωνα και με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κρατικών αξιωματούχων.

Η εξαφάνιση του Μενγκ, ο οποίος είναι υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, δηλώθηκε αφού ταξίδεψε από την Λυών, όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, στην Κίνα και η σύζυγός του ετέθη υπό αστυνομική προστασία έπειτα από την διατύπωση απειλών εναντίον της.

Υπενθυμίζεται ότι ο 64χρονος Μενγκ Χονγκγουέι, υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, δεν έχει δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά του από τα τέλη του περασμένου μήνα. Τότε, στις 25 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κίνα, έστειλε στη σύζυγό του ένα πρώτο sms: «Περίμενε τηλεφώνημά μου». Και στη συνέχεια ένα δεύτερο μήνυμα, αποτελούμενο μόνο από ένα emoticon που απεικονίζει ένα μαχαίρι. Η σύζυγός του ετέθη υπό αστυνομική προστασία έπειτα από την διατύπωση απειλών εναντίον της.

Η ίδια την Κυριακή απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα. «Αυτή η υπόθεση αφορά τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε, από τη Λυών της Γαλλίας, έδρα της Ιντερπόλ, η Γκρέις Μενγκ, σε δήλωσή της που διαβάστηκε στα κινεζικά και τα αγγλικά. Με τρεμάμενη φωνή και πνίγοντας τα δάκρυά της, μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, αρνούμενη επίσης να φωτογραφηθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back