ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2024, 20:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Κυριακή να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι και το 2025 καθώς προσπαθεί να στηρίξει την αγορά εν μέσω της χλιαρής αύξησης της ζήτησης, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης ανταγωνιστικής αμερικανικής παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχουν επιβαρύνει τις τιμές παράλληλα με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, έχουν προβεί σε μια σειρά μεγάλων περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Αυτές περιλαμβάνουν περικοπές 3,66 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, οι οποίες επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του 2024, και εθελοντικές περικοπές από οκτώ μέλη ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου 2024.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές των 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα κατά ένα έτος έως το τέλος του 2025 και να παρατείνει τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα κατά τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024.

Οι περικοπές αποσκοπούν στη «στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των πετρελαϊκών αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.


Ο Opec συμφώνησε επίσης έναν νέο στόχο παραγωγής για τα ΗΑΕ -θα τους επιτραπεί να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, από το σημερινό επίπεδο των 2,9 εκατ..

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εκπροσωπεί τους κορυφαίους παγκόσμιους καταναλωτές, εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο ΟΠΕΚ+ συν τα αποθέματα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, 41,9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3