πλαισιο πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ραγίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο

Εικόνα του άρθρου Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ραγίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2022, 22:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. ]

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ένωση.

«Συμφωνούμε με αυτήν την κύρωση, αλλά λέμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση», είπε ο Σούλικ σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. «Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Ο Σλοβάκος υπουργός σημείωσε ότι μια μεγαλύτερη χρονική μετάβαση θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία τόνισε διά του Ούγγρου ΥΠΕΞ ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ένα βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, είπε ο υπουργός.


Η Βουλγαρία

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως: «Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ReutersΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3