Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Όμηρος, ο Παττακός και μια πλατεία στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ο Όμηρος, ο Παττακός και μια πλατεία στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2023, 09:58
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τον Ιούλιο του 1969 η χούντα έκλεινε 17 μήνες στην εξουσία της χώρας. Ο «τελετάρχης» Παττακός που ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και υπουργός Εσωτερικών (και μέντορας του υπουργού Ανάπτυξης…), έστειλε οδηγίες για τις ονοματοδοσίες (και μετονομασίες) των οδών και πλατειών των ελληνικών πόλεων. Διέταζε ο χουντικός λοιπόν, να μην μετονομάζονται αθρόα οι δρόμοι και οι πλατείες «εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι και αποχρώντες λόγοι» που θα τους ανέλυε η σχετική απόφαση δημοτικών κοινοτικών συμβουλίων.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Διέταζε επίσης, «εις τας ανωνύμους οδούς και πλατείας δέον να δίδωνται ονόματα εκ της αρχαιότητος, της ιστορίας, της μυθολογίας, της φύσεως» κ.λπ. Απαγόρευε τέλος, να δίνονται ονόματα ζώντων.

Στη στην ίδια συνεδρίαση λοιπόν, που το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσιζε να μετονομάσει την οδό Τσαλδάρη σε Καποδιστρίου, αναπαράγοντας την ελεγχόμενη και ανακριβή φήμη ότι ο Καποδίστριας καταγόταν από το Αργυρόκαστρο, έδωσε το όνομα και σε μια από τις «νεαρές» τότε, παλιότερες σήμερα, πλατείες της πόλης.

Η πλατεία Ομήρου λοιπόν, αυτές τις μέρες μετράει 55 χρόνια με αυτό το όνομα. Αρχικά, προτάθηκε να ονομαστεί «πλατεία Ελευθερίας», αλλά σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, αποφασίστηκε τελικά να πάρει το όνομα του λυρικού ποιητή και πλατεία Ελευθερίας να ονομαστεί μια άλλη, στις Εργατικές Κατοικίες.

Η πλατεία, που έμελλε να αποτελέσει κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο της πόλης για χρόνια (και συνεχίζει να είναι τέτοιος), είχε σχηματιστεί από μια συνολική ανάπλαση σε αυτό το κομμάτι της πόλης. Διανοίχτηκε η σημερινή οδός Βελουχιώτη, ως Μανωλιάσσης, όνομα που πριν είχε η Ναπ. Ζέρβα, έγινε επίσης η οδός Δομπόλη.

Στην πλατεία Ομήρου τοποθετήθηκε 25 χρόνια αργότερα η προτομή -δια χειρός γλύπτη Κώστα Καζάκου- του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

Δείτε και τα  υπόλοιπα άρθρα της στήλης με τα ονόματα των δρόμων των Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
Filippos Filios
από ποιόν δήμαρχο;;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3