ΚΟΣΜΟΣ

O Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου O Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2022, 12:02
ΚΟΣΜΟΣ

«Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι το Βερολίνο εμμένει στην απόφασή του να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, αλλά, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις οι οποίες ενδεχομένως θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας και με το βλέμμα στον αγωγό Nord Stream 2, τόνισε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

Στις 11:30 (τοπική ώρα), ο κ. Σολτς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά ως καγκελάριος και το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρίση στην Ουκρανία. 

«Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τον ανακαλέσει στην τάξη», έγραφε χθες το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στην κριτική που ασκείται στον Όλαφ Σολτς για ολιγωρία και επιφυλακτικότητα έναντι της Ρωσίας. 

Ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ενώ μαίνεται μια σοβαρή διεθνής κρίση, η οποία αναπόφευκτα αποκάλυψε και σημαντικές διαφορές οπτικής. 

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν είχε προσκαλέσει τον Όλαφ Σολτς ήδη τον Ιανουάριο, αλλά το Βερολίνο απέρριψε την πρόσκληση, είτε επειδή δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί ενιαία άποψη στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού είτε επειδή αυτά που θα του ζητούσε ο αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσαν να γίνουν εύκολα αποδεκτά. 


Διαβεβαιώσεις

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Βερολίνου του German Marshall Plan Σούντα Ντέιβιντ-Γουίλπ, ο Όλαφ Σολτς θα κληθεί να διαβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ότι είναι με το μέρος του. 

«Το θέμα είναι ότι ο Σολτς δεν μπορεί να πάει (στην Ουάσιγκτον) με άδεια χέρια. Θα πρέπει να αλλάξει το status quo. Αντί να είναι πολύ χαμηλών τόνων, όπως είναι το στιλ του, πρέπει να πάει στην Ουάσιγκτον με ένα σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία είναι μαζί με τις ΗΠΑ και τη δυτική συμμαχία σε ό,τι αφορά την Ουκρανία», δήλωσε η Ντέιβιντ-Γουίλπ στην Deutsche Welle και τόνισε ότι ο Καγκελάριος και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ «μπορεί να βρήκαν πολλές λέξεις σχετικά με την προσήλωση της Γερμανίας στην εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ, «αλλά η αδράνεια του Βερολίνου αυτή τη στιγμή διαψεύδει όλη την εξωτερική πολιτική που, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, βασίζεται σε αξίες». 

Η Άγγελα Μέρκελ ήταν επικοινωνιακή στις κρίσεις, ενώ δυστυχώς ο Όλαφ Σολτς ήταν σιωπηλός και πολύ δύσκολο να ερμηνευθεί ως προς τις πραγματικές του προθέσεις σε αυτή την κρίση, πρόσθεσε η Αμερικανίδα αναλύτρια.

Από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ απορρίπτει την κριτική και τονίζει ότι «ο Όλαφ Σολτς είναι πιστός ατλαντιστής και οι αμερικανοί φίλοι μας το γνωρίζουν, επομένως θα είναι απλώς μια συνάντηση μεταξύ φίλων». 

Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός ερευνητής του Κέντρου της Ουάσιγκτον για την Αμερικανική Πρόοδο Μίχαελ Βερτς δήλωσε στην DW ότι σε αντίθεση με την προκάτοχό του, ο κ. Σολτς έχει να «δώσει» στον αμερικανό Πρόεδρο μια περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική αντίληψη για την Κίνα, σε ό,τι αφορά κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίστοιχα, κοινές θέσεις με τις ΗΠΑ έχει η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας σε πολλά θέματα που αφορούν την πολιτική για το κλίμα.

Για κάποιους, ένας σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος, με σημαντικό κομμάτι του κόμματός του στους θιασώτες της «Οστπολιτίκ» του Βίλι Μπραντ και στους συμπαθούντες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να είναι πιο χρήσιμος ως διαμεσολαβητής στη Ρωσία. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι, όσο και να μην το θέλει ο Όλαφ Σολτς, η Γερμανία θα κληθεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την κρίση - και ο Καγκελάριός της θα καλείται πλέον όλο και πιο επιτακτικά να πάρει θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3