Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονη διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Έντονη διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2022, 14:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν: εντατικές ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες ξεκινούν σήμερα για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας με σκοπό ενδεχόμενη εισβολή, πράγμα που η Ρωσία αρνείται, επιμένοντας ότι στόχος είναι η προστασία της δικής της ασφάλειας.


Ο Μακρόν στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανόν ότι θα εξελιχθεί κατά την διάρκεια μεγάλου μέρους της βραδιάς. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι «να φθάσουν στο βάθος των πραγμάτων» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, εξετάζοντας μέτρα «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στα ουκρανορωσικά σύνορα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες 40λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο μίας «λογικής συντονισμού», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, εν όψει του ταξιδιού του Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα και αύριο στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, του λιθουανού προέδρου Γκιτάνα Ναουσέντα και των πρωθυπουργών της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς και της Εσθονίας Κάγια Κάλας.


Ο Σολτς στον Λευκό Οίκο

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που έχει επικριθεί για κάποιου βαθμού συγκαταβατική στάση απέναντι στην Μόσχα, θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον την πρώτη του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

«Έχουμε εργασθεί σκληρά για να μεταδώσουμε στην Ρωσία το μήνυμα ότι θα υπάρξει σημαντικό τίμημα εάν εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Εκτιμώ πραγματικά αυτό που κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Είναι πολύ δύσκολες».

Ο γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πριν επισκεφθεί το Κίεβο στις 14 Φεβρουαρίου και την Μόσχα στις 15.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον χθες, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε» την παρουσία της Γερμανίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες, δήλωσε στο δίκτυο ARD ο Ολαφ Σολτς.

 

Το Κίεβο

Στο Κίεβο, η διπλωματική κινητικότητα θα είναι επίσης έντονη σήμερα: η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί με τους ομολόγους της Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι, της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ και της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο διπλωματικός πυρετός εντάσσεται σε μία βεβαρυμένη συγκυρία ανησυχιών για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών προειδοποίησαν ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει το επίπεδο του κινδύνου για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη ουκρανική οικονομία, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής και ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με την Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης»,

«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε χθες στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κονγκρέσου και τους ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.


Στρατιωτικές ενισχύσεις

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις για την υπεράσπιση των χωρών του ΝΑΤΟ απέναντι σε «οποιαδήποτε επίθεση». Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στην Πολωνία το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναπτύξει επιπλέον δύναμη 3.000 στρατιωτών στην Ευρώπη, δεν έχουν στείλει τις δυνάμεις αυτές «για να εξαπολύσουν πόλεμο» κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Λευκορωσία, όπου έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και στην περιοχή της πόλης Μπρεστ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία δεν θα είναι εφικτή παρά μόνο αν το ΝΑΤΟ εγκαταλείψει την πολιτική διεύρυνσης και απομακρυνθεί από την γειτονιά της Ρωσίας.

Η απαίτηση αυτή απορρίπτεται ομοφώνως από την Ατλαντική Συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back