ΚΟΣΜΟΣ

Ο οδηγός λεωφορείου, ο πιστός και το κοσμικό κράτος της Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Ο οδηγός λεωφορείου, ο πιστός και το κοσμικό κράτος της Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2022, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η άρνηση ενός οδηγού λεωφορείου στο αίτημα ενός επιβάτη να κάνει στάση το όχημα ώστε ο τελευταίος να προσευχηθεί, άναψε ξανά τη συζήτηση για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Το λεωφορείο εκτελούσε το περασμένο Σάββατο ένα από τα μεγαλύτερης διάρκειας οδικά ταξίδια στο εσωτερικό της Τουρκίας, μεταξύ Βαν (κοντά στα σύνορα με το Ιράν) και Σμύρνης, ένα ταξίδι διάρκειας άνω των 24 ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νομικού εκπροσώπου της εταιρείας Oz Ercis, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Χαρακτηριστήκαμε ως στόχος. Ωστόσο, σεβόμαστε όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις», τόνισε ο δικηγόρος Τουντσάι Κεσερτσί.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, με μια ανάρτηση στο Twitter ενός επιβάτη που εξέφραζε παράπονα ότι δεν μπορούσε να προσευχηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, επειδή η εταιρεία αρνιόταν να κάνει στάση το λεωφορείο.

Σε απάντηση, η εταιρεία υπενθύμισε, σε δελτίο τύπου που κοινοποίησε ο δικηγόρος της, ότι η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, βάσει του Συντάγματος.

«Κανένα από τα δικαιώματα που ορίζει το Σύνταγμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσει τη δημοκρατική και κοσμική αντίληψη» της (Τουρκικής) Δημοκρατίας, εξήγησε.

«Δεν είναι δυνατόν (...) να αγνοούνται τα δικαιώματα άλλων επιβατών που δεν προσεύχονται και θέλουν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους για να προσευχηθεί ένας επιβάτης», υπογράμμισε σε μια περαιτέρω αιτιολόγηση.


Έπαινοι και επικρίσεις

Η απάντηση της εταιρείας έγινε viral στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό κυρίως μουσουλμάνους, αλλά με κοσμική παράδοση, παρά τη διάβρωση αυτής της αρχής από την ισλαμιστική-συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλοί Τούρκοι χρήστες του διαδικτύου επαίνεσαν την Oz Ercis για την υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και το «θάρρος» της, ενώ άλλοι την επέκριναν λέγοντας ότι δεν θα την επιλέξουν ξανά για να ταξιδέψουν.

Το Ισλάμ, ωστόσο, παρέχει τη δυνατότητα σε ταξιδιώτες να μπορούν να ρυθμίζουν τον χρόνο και τις ώρες προσευχής τους κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

«Είμαστε θύμα μιας εκστρατείας λιντσαρίσματος, σαν να εμποδίζουμε τους ανθρώπους να προσευχηθούν», τόνισε με λύπη του ο Κεσερτσί, ο οποίος διευκρινίζει ότι ο εν λόγω επιβάτης μπόρεσε να προσευχηθεί αργότερα, όταν το λεωφορείο έκανε στάση σε σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων την προβλεπόμενη ώρα με βάση το δρομολόγιό του.

Τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας είναι πολύ ευσεβή και η επαρχία του Βαν είναι γνωστή ως μια κυρίως συντηρητική επαρχία, συνέχισε ο δικηγόρος.

«Η υπενθύμισή μας για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πιστοί. Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους προστατεύει επίσης τους μουσουλμάνους», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έχει επαναφέρει τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση, έχει υποσχεθεί να την κατοχυρώσει στο Σύνταγμα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back