ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ντίκενς και το Easy Livin’

Εικόνα του άρθρου Ο Ντίκενς και το Easy Livin’
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2018, 22:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν υπάρχει μια κατηγορία συγκροτημάτων που αγαπήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από τις… δυνατότητες και το βεληνεκές τους, σίγουρα περιλαμβάνει και τους Uriah Heep. Με όνομα παρμένο από τον αντιπαθητικούλη χαρακτήρα του Κάρολο Ντίκενς στον «Δαβίδ Κόπερφιλντ», η μπάντα δημιουργήθηκε το 1969 στο Λονδίνο και τρία χρόνια αργότερα, τέτοια μέρα, έβγαλε το άλμπουμ που την έκανε διάσημη.

Το Demons and Wizards ήταν η βάση για το «επικό μέταλ» που ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Ενώ λοιπόν ο Ρόνι Ντίο έγραψε στιχάκια ακόμα για δράκους στους Elf, η βρετανική πεντάδα απέκτησε καλτ ταυτότητα, χωρίς όμως να είναι «άμπαλη» μουσικά.

Το Demons and Wizards ήταν καταρχάς το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο δεν έθαψε κάτω από τόνους κριτικών αράδων το Rolling Stone. Ήταν επίσης το άλμπουμ στο οποίο υπήρχε η πιο γνωστή (όχι όμως η πιο επιτυχημένη) σύνθεσή τους: το Easy Livin’.

Παρά λοιπόν τη γενική καλτίλα, οι Uriah Heep δεν ήταν κακή μπάντα. Τουλάχιστον τρεις εξ αυτών ήταν σημαντικές περσόνες του χαρντ ροκ: ο κιθαρίστας Μικ Μποξ που παραμένει το μόνο αυθεντικό μέλος του γκρουπ, ο πρόωρα χαμένος Ντέιβιντ Μπάιρον με τη χαρισματική φωνή και ο πραγματικός ιθύνων νους της μπάντας, ο Κεν Χένσλι.

Εκτός από το Easy Livin’, ο δίσκος περιέχει ακόμα το The Wizard (καμία σχέση με το καταρρακτώδες ομώνυμο και… σωστό Wizard των Sabbath), αλλά και το Rainbow Demon, ένα από τα καλύτερά τους κομμάτια.

Οι Heep συνέχισαν να είναι επιτυχημένοι, παρά τις στυλιστικές επιλογές που έμοιαζαν με κλεμμένο τσικάνο αμάξι στην Τιχουάνα, γράφοντας τραγούδια που έμειναν στην ιστορία της «σκληρής μουσικής» και αποτελέσαν «εγχειρίδιο» για πιο πρόσφατες μπάντες.  





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back