Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Νίτσε, η φιλοσοφία του και «Το άλογο του Τορίνο»

Εικόνα του άρθρου Ο Νίτσε, η φιλοσοφία του και «Το άλογο του Τορίνο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2022, 15:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ολοκληρώνουν τον κύκλο «Φιλοσοφία και κινηματογράφος» την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 19:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με μια συζήτηση για τον Νίτσε και με την προβολή της ταινίας «Το άλογο του Τορίνο».

Στις 19:00 θα μιλήσουν για τον Φρίντριχ Νίτσε, τη ζωή και τη φιλοσοφία του, η Γκόλφω Μαγγίνη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Θανάσης Βασιλείου, διευθυντής του Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Poitiers και η Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Southampton.

Στις 20:30 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Το άλογο του Τορίνο» σε σκηνοθεσία  Μπέλα Ταρ (2011, 146’).

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Λάζλο Κραζναχορκάι και Μπέλα Ταρ.  Πρωταγωνιστούν: Γιάνος Ντέρζι, Έρικα Μποκ, Μιχάλι Κόρμος.

Η πλοκή της ταινίας βασίζεται πάνω στο γνωστό επεισόδιο που έλαβε χώρα το 1889, όταν ο Φρίντριχ Νίτσε έγινε μάρτυρας του μαστιγώματος ενός αλόγου, ενώ ταξίδευε στο Τορίνο της Ιταλίας. Στην προσπάθειά του όμως να το προστατεύσει, κατέρρευσε στο έδαφος, καταβεβλημένος ψυχικά και σωματικά. Μετά από ένα μήνα, ο φιλόσοφος διαγνώστηκε με μια σοβαρή ψυχική νόσο, που τον καθήλωσε μέχρι το θάνατό του το 1900. Αυτό είναι το εισαγωγικό κομμάτι της ταινίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back