ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Νίκος Ξυδάκης συναντά τον Διονύση Καψάλη στα Γιάννενα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2017, 20:21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον ποιητή Διονύση Καψάλη διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας». Ο Νίκος Ξυδάκης θα ερμηνεύσει συνθέσεις του πάνω σε ποίηση του Διονύση Καψάλη.

Η εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, γίνεται από το Πνευματικό Κέντρο για να τιμήσει τον ποιητή, τον δοκιμιογράφο, τον μεταφραστή, τον ακάματο εργάτη των γραμμάτων αλλά και τον άνθρωπο που εδώ και 18 χρόνια διευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

Ο Διονύσης Καψάλης έχει συνεργαστεί στενά επί μια 20ετία με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, γράφοντας μεταξύ άλλων και τους στίχους για το έργο «Θρήνοι γυναικών/ Ηρωίδες του Σοφοκλή» και «Rue Lepsius», μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και από άλλους έλληνες συνθέτες και συγκροτήματα (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χριστιανάκης, Διάφανα κρίνα κ.ά.)

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα δοκίμια «Η ταραχή των ανθρωπίνων» από τις εκδόσεις «Άγρα». Το 2014 το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα για τη μεγάλη προσφορά του στα γράμματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back