Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 16-04-2018, 19:42
ΕΛΛΑΔΑ

Η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ. Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».


ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκε η Συρία με τον Νίκο Κοτζιάς να σημειώνει ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. 

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, σε παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου © European Union


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα