Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Στο ΝΑΤΟ μόνο με λύση του ονοματολογικού

Εικόνα του άρθρου Στόλτενμπεργκ: Στο ΝΑΤΟ μόνο με λύση του ονοματολογικού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2018, 22:52
ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας το ΝΑΤΟ θα δεχθεί την ΠΓΔΜ ως 30ο μέλος του, επανέλαβε σήμερα από τα Σκόπια ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια αναχώρησε για την Αθήνα όπου αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Η επίσκεψη αυτή του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης τού διεθνή οργανισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αύριο, για τον σκοπό αυτό, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ενώ το Σάββατο, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back