Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μενούσης διέφυγε down to the Mexico way…

Εικόνα του άρθρου Ο Μενούσης διέφυγε down to the Mexico way…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2016, 21:32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο λαϊκός μύθος του συζύγου-εκδικητή που από ζήλεια σκοτώνει τη γυναίκα του, είναι παλιός και καταγεγραμμένος στη λαϊκή παράδοση διαφόρων πολιτισμών. Στην ελληνική εκδοχή, ο «Μενούσης», το παραδοσιακό τραγούδι, έχει 100 τουλάχιστον καταγεγραμμένες παραλλαγές, σύμφωνα με την ιστορικό Ευτυχία Λιάτα και το σχετικό της βιβλίο.

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ η πιο γνωστή, λαϊκή εκδοχή είναι το Hey Joe, το τραγούδι του οποίου η πατρότητα αναζητείται και πριν κατοχυρώσει τα πνευματικά του δικαιώματα ο Ντίνο Βαλέντι, κάπου στη δεκαετία του ’50. Φυσικά, το κομμάτι έγινε γνωστό από το διαστημικό παραμορφωμένο σκάσιμο της κιθάρας του Τζίμι Χέντριξ και των Experience, το 1966.

(Αλλαγή πλοκής): Οι Programmed to rock είναι τρεις γενικώς εμπνευσμένοι και ικανοί μουσικά τύποι, με βάση τα Γιάννενα. Τώρα, τους μπήκε στο μυαλό να περάσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι στις ροκ φόρμες ενός παρόμοιας θεματικής παραδοσιακού τραγουδιού, απόπειρα που είχε γίνει, με διαφορετικό όμως τρόπο και από τον Κλέωνα Αντωνίου. Έτσι λοιπόν, οι Programmed to Rock ηχογράφησαν μια εκδοχή του Hey Joe, με τους στίχους του «Μενούση», εκδοχή που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και να ακούσετε (Η ηχογράφηση και τα γυρίσματα γίνανε στο Rana Studio. Κάμερες, μοντάζ, σκηνοθεσία: Λευκοθέα Παππά, ηχοληψία-μίξη-mastering: Κώστας Μπασδάνης):



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back