ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά ένα κενό στην κοινωνική πολιτική

Εικόνα του άρθρου Και ξαφνικά ένα κενό στην κοινωνική πολιτική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2024, 23:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και ενδεχόμενο τέλος στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών. Η κατάσταση στους Δήμους όντως δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει με κάθε τρόπο ότι παραγκωνίζει τους Δήμους. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στη σημερινή του τοποθέτηση, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του.

«Τα μηνύματα για διάφορα ζητήματα είναι ανησυχητικά. Υπάρχει μια αίσθηση για δυσκολία της συνέχισης χρηματοδότησης έργων ακόμα και από πόρους που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση προκειμένου να μην βρεθούμε προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων» είπε ο κ. Μπέγκας, βάζοντας στο πλάνο και το ενδεχόμενο «παύσης πληρωμών» από το ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ιωαννιτών χάνει μια «αρμοδιότητα» που την άσκησε τα τελευταία χρόνια και την οποία θα ήθελε να την έχει: Αυτήν της υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ, του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής προς ωφελούμενους-δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών το είχε διεκδικήσει και το είχε πάρει ως επικεφαλής εταίρος μιας κοινωνικής σύμπραξης το 2016. Πεδίο… δράσης ήταν όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες το είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το νέο ΤΕΒΑ θα το «τρέχουν» πλέον μόνο οι Περιφέρειες. «Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να ‘τρέχουν’ μεγαλύτεροι διαγωνισμοί, άρα θεωρητικά να επιτυγχάνονται μεγαλύτερες οικονομικές εκπτώσεις από τους αναδόχους, με τη μόνη διαφορά ότι στους μεγάλους αυτούς διαγωνισμούς δεν θα είναι εύκολο να ανταποκριθούν τοπικές επιχειρήσεις, άρα δεν θα στηρίζεται η τοπική οικονομία» είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την «αφαίρεση» αυτής της αρμοδιότητας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν διανομές τροφίμων.

«Εδώ και μήνες οι δικαιούχοι αναμένουν ενημέρωση αναφορικά με το πότε θα προμηθευτούν όσα δικαιούνται, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι ο χρόνος περνά και δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται λόγος για ανθρώπους και οικογένειες που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και που βιώνουν ακραία φτώχεια. Το να μη λαμβάνουν για μήνες τρόφιμα τους δημιουργεί ασφαλώς τεράστιο ζήτημα ενώ θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν ξανά οι διανομές προϊόντων, δεδομένου ότι η τελευταία διανομή έγινε το Δεκέμβριο του 2023», είπε ο κ. Μπέγκας. 

Ο αριθμός των ωφελούμενων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων φτάνει τους 3.500.

Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας με την ιδιότητα του πρώην αντιδημάρχου που την περίοδο της θητείας του κ. Μπέγκα κατά τα έτη 2015-2019 είχε την ευθύνη του συντονισμού του προγράμματος. Λίγο αργότερα, ήρθε… η απάντηση με αιχμές στον κ. Κολόκα από τον δήμαρχο: «Εγώ δεν συνηθίζω να μιλάω με το ‘εγώ’ αλλά με το ‘εμείς’. Δεν προσωποποιείται μια επιτυχία ούτε στον κ. Κολόκα ούτε στον κ. Μπέγκα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back