dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κεντρική πλατεία: μια χαμένη και μια νέα ευκαιρία

Εικόνα του άρθρου Κεντρική πλατεία: μια χαμένη και μια νέα ευκαιρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2021, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας επιστρέφει στο προσκήνιο, με τον Δήμο Ιωαννιτών να ανακοινώνει ότι θα υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση του έργου με τον υψηλό προϋπολογισμό των 5,2 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μία συνολική λύση για την πλατεία και το κέντρο της πόλης κρίνοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Μια δήλωση που έρχεται να δικαιολογήσει τη μεταστροφή των προθέσεων της δημοτικής αρχής για την κεντρική πλατεία και παράλληλα την απώλεια μιας άλλης χρηματοδοτικής ευκαιρίας, του ΕΣΠΑ.

Η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019, έβαλε σε τελευταία μοίρα την πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας (βάσει και της προεκλογικής εξαγγελίας της), όπως είχε αυτή προκύψει μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, επικαλούμενη τα περί «μη καθολικής αποδοχής της πρότασης από την κοινωνία» και το «λαϊκό αίσθημα». Η κριτική που δέχτηκε για την ακύρωση, επί της ουσίας, ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν μεγάλη.

Μετά από αρκετούς μήνες, η δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη. Σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2020, επικαλέστηκε την ανάγκη «επικαιροποίησης της μελέτης».

Διαβάστε: Κεντρική πλατεία: Μια ανάπλαση που «επιστρέφει»

Στη σημερινή δήλωσή του, ο κ. Ελισάφ κάνει λόγο «για σεβασμό του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού». «Συνεργαστήκαμε με τους μελετητές ώστε να γίνουν προσαρμογές απαραίτητες με βάση και τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα η πλατεία της πόλης θα είναι αντάξια της ιστορίας της ενώ θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε μελλοντικά να ενοποιηθούν όλοι οι χώροι του κέντρου» τονίζει.

Το Δημαρχείο Ιωαννίνων λέει και κάτι άλλο: ότι ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ, «είναι δηλαδή κατά τέσσερα εκατομμύρια υψηλότερος από τον προγραμματισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Προφανώς, η δημοτική αρχή αναφέρεται στον ενδεικτικό προϋπολογισμό του 1,2 εκατ. ευρώ που είχε γίνει στο παρελθόν για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ). Το Σχέδιο ΒΑΑ ήταν υποχρέωση του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και είχε εκπονηθεί πριν γίνει καν ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κεντρική πλατεία.

Αυτό που δεν λέει η δημοτική αρχή, είναι ότι έχασε την ευκαιρία να υποβάλλει το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Και τώρα διεκδικεί 5,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για οποίο μόλις αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση υπέγραψε δανειακή σύμβαση 500 εκατ. ευρώ για έργα αστικής αναζωογόνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Και κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει αναδιαμόρφωση των προϋπολογισμών της κάθε πρόσκλησης που «βγήκε» από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Τι έχει αλλάξει στο νέο σχέδιο για την κεντρική πλατεία; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, «επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα με την κατασκευή κόμβου, εμπλουτίζεται το πράσινο και το στοιχείο του νερού, ενοποιείται ο χώρος της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική ενοποίηση όλων των χώρων του κέντρου». Όσον αφορά τα κυκλοφοριακά προβλήματα με τον κόμβο που θα γίνει στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Πυρσινέλλα, αυτά δεν αποσαφηνίζονται (π.χ. ποια προβλήματα δημιουργούνται ακριβώς και πώς εμπλέκεται η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας;).

Το Δημαρχείο έδωσε στη δημοσιότητα, λοιπόν, μια κάτοψη μακέτας (σ.σ. αυτή της κεντρικής φωτογραφίας), από την οποία δεν προκύπτουν ιδιαίτερες αλλαγές -αισθητή μόνο η σύνδεση με το πάρκο Κ. Μπέγκα. 

Κατά τα άλλα, παρόντα είναι όλα τα υπόλοιπα, γνωστά αρχιτεκτονικά στοιχεία: η διώροφη στοά στο ανατολικό άκρο της πλατείας, τα μεγάλα μαρμάρινα καθιστικά, το υδάτινο κοίλο, το κλιμακοστάσιο που θα ενώνει την πλατεία με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου, οι φωτισμοί, κυβόλιθος γκρι χρώματος (για το οποίο γκρι χρώμα είχε γίνει αδίκως... πολύς λόγος), οι φωτισμοί κ.λπ. Παρών και το πράσινο, όπως τουλάχιστον είχε παρουσιαστεί πριν από τρία χρόνια…

Τα περί της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, βέβαια, θα ήταν πιο διακριτά αν ο Δήμος Ιωαννιτών είχε παρουσιάσει τη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Γιαννιώτες -ακόμα καλύτερα πριν τη σημερινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής να υποβάλει το έργο για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

ΣΧΟΛΙΑ
Απορρώξ
Πάντοτε τεκμηριωμένα και κατατοπιστικά τα άρθρα της κας Αγγέλη. Ας ήταν το ίδιο ευανάγνωστες και οι αιτιάσεις των έργων που παρουσιάζονται από την νυν και τις προηγούμενες τοπικές αρχές. Το ιστορικό κέντρο για να υπάρξει προτού γίνει -πάλι- ιστορία η όποια ανάπλαση του, θέλει σχεδιασμό και προοπτική, θέλει σοβαρό διάλογο με τους επαγγελματίες και τον κόσμο. Θέλει δρόμο προκειμένου να απελευθερωθεί το κέντρο, να ενωθούν οι δύο λεωφόροι στον άξονα Βορρά - Νότου. Δεν νοείται ο κατακερματισμός του κέντρου με δρομάκια γεμάτα αυτοκίνητα που στριμώχνονται. Με απλά λόγια, πρέπει να ενωθούν Μακάριου και Παπανδρέου μέσω του παραλιακού μετώπου. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3