Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μεγάλος δακτύλιος πάει ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Ο μεγάλος δακτύλιος πάει ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2019, 20:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου-κόμβος Βογιάνου)» αποφάσισε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση.

Πρόκειται για μια δεύτερη προσπάθεια του Δήμου, καθώς η πρώτη είχε απορριφθεί από την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, είχε συμβάλλει καθοριστικά προσφυγή πολιτών η οποία συνδεόταν με την οδό Κενάν Μεσαρέ. Μετά τις εξελίξεις αυτές και μετά από αρκετές επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιωαννιτών οδηγήθηκε σε συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία έγινε σε συνδυασμό με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Μετά από έναν χρόνο, λοιπόν, το οδικό αυτό έργο, με προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούν απαλλοριώσεις), ξαναπηγαίνει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». «Είναι υπεράνω λογικής να μπαίνουν εμπόδια σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Έχουμε αποδείξει ότι οι αιτιάσεις ορισμένων για σύνδεση του έργου με την Κενάν Μεσαρέ είναι εντελώς λάθος γιατί με αυτό το σκεπτικό όλες οι οδοί συνδέονται ή θα συνδεθούν μεταξύ τους και με μελλοντικά έργα. Έχουμε αποδείξει ως Δημοτική Αρχή ότι συνομιλούμε με όλους τους πολίτες και έχουμε τη διάθεση να βελτιώσουμε οδούς και προβλήματα στο κυκλοφοριακό συνολικά ιδίως μέσω του ΣΒΑΚ», είπε απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας είπε: «Ελπίζω ότι η σημερινή απόφαση θα είναι η απαρχή για το τέλος της ταλαιπωρίας για ένα πολύ σημαντικό έργο που καθυστέρησε για γνωστούς λόγους -κακώς κατά τη γνώμη μας».

Ο μεγάλος δακτύλιος ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας(οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ. Το έργο αποτελείται από οκτώ ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back