ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Μάρτιος καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ στην παγκόσμια θερμοκρασία

Εικόνα του άρθρου Ο Μάρτιος καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ στην παγκόσμια θερμοκρασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2024, 12:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, επισφραγίζοντας ένα σερί 10 μηνών κατά το οποίο κάθε μήνας σημείωνε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε ένας από τους 10 τελευταίους μήνες κατατάσσεται ως ο θερμότερος μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ στο μηνιαίο δελτίο της.

Οι 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο ήταν επίσης οι θερμότεροι 12 μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σύμφωνα με το C3S. Από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,58 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου 1850-1900.

Ανάλυση της επιφανειακής θερμοκρασίας του αέρα για τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον μέσο όρο του Μαρτίου για την περίοδο 1991-2020. Πηγή δεδομένων: ERA5. Πηγή: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Το σύνολο δεδομένων του C3S πηγαίνει πίσω στο 1940, το οποίο οι επιστήμονες διασταύρωσαν με άλλα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάρτιος από την προβιομηχανική περίοδο.

Ήδη, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος του πλανήτη στα παγκόσμια αρχεία που ξεκινούν από το 1850.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εξαιρετικές θερμοκρασίες προκάλεσαν καταστροφές φέτος.

Η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή των τροπικών δασών του Αμαζονίου εξαπέλυσε έναν αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών στη Βενεζουέλα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ η ξηρασία στη νότια Αφρική εξαφάνισε τις καλλιέργειες και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν την πείνα.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν επίσης τον περασμένο μήνα ότι ένα μαζικό φαινόμενο λεύκανσης κοραλλιών είναι πιθανό να εκτυλίσσεται στο νότιο ημισφαίριο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, και θα μπορούσε να είναι το χειρότερο στην ιστορία του πλανήτη.

Η κύρια αιτία της εξαιρετικής ζέστης ήταν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε το C3S. Άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες περιλαμβάνουν το Ελ Νίνιο, το καιρικό πρότυπο που θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ελ Νίνιο κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο και τώρα εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη διακοπή του θερμού σερί προς το τέλος του έτους.

Όμως, παρά την εξασθένηση του Ελ Νίνιο τον Μάρτιο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως σημείωσε υψηλό ρεκόρ, για κάθε μήνα που έχει καταγραφεί, και οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα παρέμειναν ασυνήθιστα υψηλές, δήλωσε το C3S.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back