ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Είναι επίσημο: Ιούλιος 2023, ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ

Εικόνα του άρθρου Είναι επίσημο: Ιούλιος 2023, ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2023, 14:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

O ευρωπαϊκός οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος το επισημοποίησε: Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη με μεγάλη διαφορά.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του Ιουλίου, 16,95 βαθμοί Κελσίου, ήταν κατά ένα τρίτο υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

«Αυτά τα ρεκόρ έχουν τρομερές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη που εκτίθεται σε όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία φαινόμενα», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες. 


Παγκόσμια ημερήσια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα (°C) από την 1η Ιανουαρίου 1940 έως τις 31 Ιουλίου 2023, απεικονιζόμενη ως χρονοσειρές για κάθε έτος. Το 2023 και το 2016 παρουσιάζονται με χοντρές γραμμές σκιασμένες σε έντονο κόκκινο και σκούρο κόκκινο, αντίστοιχα. Άλλα χρόνια εμφανίζονται με λεπτές γραμμές και σκιασμένα ανάλογα με τη δεκαετία, από το μπλε (δεκαετία του 1940) έως το κεραμιδί (δεκαετία του 2020). Η διακεκομμένη γραμμή και το γκρι περίβλημα αντιπροσωπεύουν το όριο των 1,5°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο (1850–1900) και την αβεβαιότητά του. Δεδομένα: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.


Υπήρξαν θανατηφόρα κύματα καύσωνα στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, την Ευρώπη και την Ασία. Οι επιστημονικές μελέτες επιρρίπτουν την ευθύνη στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ημέρες του Ιουλίου ήταν θερμότερες από τις προηγούμενες καταγεγραμμένες από τις 2 Ιουλίου και μετά. Ήταν τόσο υπερβολικά ζεστός που το Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έκαναν την ασυνήθιστη πρόωρη ανακοίνωση ότι ήταν πιθανότατα ο πιο ζεστός μήνας ημέρες πριν από τη λήξη του. Οι υπολογισμοί της Τρίτης το επισημοποίησαν.


Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του αέρα για όλους τους μήνες του Ιουλίου από το 1940 έως το 2023. Οι αποχρώσεις του μπλε υποδηλώνουν ψυχρότερα από το μέσο όρο έτη, ενώ οι αποχρώσεις του κόκκινου δείχνουν έτη που ήταν θερμότερα από το μέσο όρο. Δεδομένα: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.


Ο περασμένος μήνας ήταν τόσο ζεστός, που ήταν 0,7 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο Ιούλιο από το 1991 έως το 2020, δήλωσε το Copernicus. Οι ωκεανοί του κόσμου ήταν μισό βαθμό Κελσίου θερμότεροι από τα προηγούμενα 30 χρόνια και ο Βόρειος Ατλαντικός ήταν 1,05 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο. Η Ανταρκτική σημείωσε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για τους θαλάσσιους πάγους, 15% κάτω από το μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Τα αρχεία του Copernicus πηγαίνουν πίσω στο 1940. Αυτή η θερμοκρασία θα ήταν θερμότερη από κάθε μήνα που έχει καταγράψει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ και τα αρχεία της ξεκινούν από το 1850. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι στην πραγματικότητα είναι ο θερμότερος σε μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

«Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ο Ιούλιος επειδή κατέρριψε ρεκόρ, αλλά επειδή αυτό το ρεκόρ δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό», δήλωσε η κλιματολόγος Φρειδερίκη Ότο του Imperial College του Λονδίνου. «Είναι ένας δείκτης του πόσο έχουμε αλλάξει το κλίμα. Ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, στον οποίο οι κοινωνίες μας δεν έχουν προσαρμοστεί για να ζήσουν πολύ καλά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back