Την Κυριακή, 31 Μαρτίου, θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα», σημειώνει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..
H Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε το σχέδιο οδηγίας σχετικά με τις αλλαγές του εποχικού ρολογιού στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Τα κύρια στοιχεία της πρότασης είναι τα εξής:
- το τέλος των εξαμηνιαίων αλλαγών του ρολογιού σε όλες τις χώρες της ΕΕ
- ένα σύστημα κοινοποίησης που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από μια χώρα της ΕΕ εάν επιθυμεί να αλλάξει την κανονική της ώρα
Εάν εγκριθεί, η οδηγία θα τερματίσει τις εξαμηνιαίες αλλαγές του ρολογιού στην ΕΕ, που συχνά αναφέρονται ως θερινή ώρα.
Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα αυτό και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την απόφαση αυτή. Το σημερινό σύστημα με αλλαγές του ρολογιού κατά μία ώρα, που παρατείνει τις ώρες της ημέρας το καλοκαίρι, παραμένει σε ισχύ.
Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει τη θέση του επί της πρότασης. Για τη διαμόρφωση θέσης του Συμβουλίου απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών. Ομοίως, μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών θα πρέπει να υποστηρίξει το τελικό κείμενο που θα διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να εγκριθεί η νομοθεσία που απαιτείται για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η αλλαγή των ρολογιών την άνοιξη και το φθινόπωρο στην Ευρώπη είναι μια συνήθεια που προϋπήρχε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισήχθη για πρώτη φορά για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επανήλθε σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1970.
Η ΕΕ θέσπισε για πρώτη φορά νομοθεσία σχετικά με τις ρυθμίσεις της θερινής ώρας το 1980, με μια οδηγία που συντόνιζε τις υφιστάμενες εθνικές πρακτικές για να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η τρέχουσα οδηγία τέθηκε σε ισχύ το 2001. Σύμφωνα με τις διατάξεις της, όλα τα κράτη μέλη μεταβαίνουν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και επιστρέφουν στην κανονική τους ώρα («χειμερινή ώρα») την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.