Καθώς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Κούβα γυρίζουν τα ρολόγια μια ώρα πίσω σήμερα, 5 Νοεμβρίου, καθώς λήγει η θερινή ώρα (η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει στη χειμερινή ώρα από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου), στις ΗΠΑ αναπτύσσεται και πάλι συζήτηση για το αν και πώς θα τερματιστεί αυτή η πρακτική.
Ας τα πάρουμε από την αρχή: Η θερινή ώρα είναι η μετακίνηση των ρολογιών κατά μία ώρα προς τα εμπρός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε το φως της ημέρας να διαρκεί περισσότερο μέχρι το βράδυ. Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης ακολουθεί αυτό το έθιμο, ενώ η πλειονότητα των χωρών, ιδίως αυτές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό, δεν το κάνουν.
Η πρακτική αυτή ήταν από την αρχή αμφιλεγόμενη, με πολλές χώρες να την έχουν υιοθετήσει και απορρίψει πολλές φορές. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα επαναφέρει τη θερινή ώρα μετά από επτά χρόνια διακοπής για τον εξορθολογισμό της χρήσης ενέργειας. Η Ιαπωνία εξέτασε την υιοθέτηση της πρακτικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αλλά απέρριψε την πρόταση λόγω έλλειψης λαϊκής υποστήριξης και τεχνικών προκλήσεων.
Η θερινή ώρα αρχίζει πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η θερινή ώρα αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και λήγει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Η ιδέα
Η σύγχρονη ιδέα της αλλαγής των ρολογιών με τις εποχές του χρόνου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο νεοζηλανδός εντομολόγος George Hudson την πρότεινε για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιμήκυνση των θερινών ωρών φωτός, κάτι που θα ωφελούσε το δικό του χόμπι, τη συλλογή εντόμων μετά τη δουλειά.
Η ιδέα άργησε να κερδίσει έδαφος μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα ευρωπαϊκά κράτη αναζήτησαν στρατηγικές για την εξοικονόμηση καυσίμων. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τη θερινή ώρα το 1916 και οι ΗΠΑ ακολούθησαν το 1918.
Η πρακτική αυτή πέρασε από πολλές παραλλαγές προτού οι ΗΠΑ την τυποποιήσουν το 1966 με τον νόμο περί ενιαίας ώρας, ο οποίος επιτρέπει στις πολιτείες να μην τη χρησιμοποιούν, αλλά να μην παραμένουν μόνιμα στη θερινή ώρα.
Ένας κοινός μύθος είναι ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τη θερινή ώρα για να ωφελήσουν τους αγρότες, αλλά στην πραγματικότητα πολλοί αγρότες αντιτίθενται στην πρακτική αυτή επειδή διαταράσσει το πρόγραμμά τους.
Το αρχικό κίνητρο για την εξοικονόμηση καυσίμων είναι επίσης υπό συζήτηση, καθώς μελέτες έχουν διαπιστώσει μικρή, αν όχι καθόλου, εξοικονόμηση ενέργειας από τη μετάβαση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.
Οι αντίπαλοι παραθέτουν άλλες μελέτες που έχουν διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τη θερινή ώρα, όπως αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και στέρηση ύπνου τις ημέρες μετά τη μετάθεση των ρολογιών κατά μία ώρα κάθε Μάρτιο.
Μια δημοσκόπηση της YouGov τον Μάρτιο του 2023 διαπίστωσε ότι το 62% των Αμερικανών επιθυμεί να τερματιστεί η πρακτική της αλλαγής των ρολογιών, αν και μόνο το 50% προτιμά να διατηρηθεί μόνιμα η θερινή ώρα.
Ισχύει για όλες τις Πολιτείες;
Όχι, η Χαβάη και η Αριζόνα, με εξαίρεση το έθνος Ναβάχο, δεν τηρούν θερινή ώρα. Η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ, οι Βόρειες Μαριάνες, το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι τηρούν επίσης μόνιμη κανονική ώρα.
Ενώ η θερινή ώρα είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, 19 πολιτείες έχουν ψηφίσει νομοθεσία για τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας, εάν το Κογκρέσο το επιτρέψει, σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Πολιτειακών Νομοθετικών Οργάνων.
Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη θερινή ώρα;
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τερματίσουν τη θερινή ώρα σύντομα, αν και υπάρχει μια προσπάθεια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περάσει το λεγόμενο Sunshine Protection Act, το οποίο θα καθιστούσε τη θερινή ώρα μόνιμη.
Ο νόμος, τον οποίο μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών εισήγαγε το 2022, ψηφίστηκε ομόφωνα με ψηφοφορία, αλλά καθυστέρησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επειδή οι νομοθέτες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το αν θα διατηρηθεί η κανονική ώρα ή η μόνιμη θερινή ώρα, δήλωσε τον Μάρτιο ο αντιπρόσωπος Φρανκ Παλόνε.
Η ομάδα των γερουσιαστών επανέφερε το νομοσχέδιο φέτος και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου, Επιστημών και Μεταφορών για εξέταση. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το υπογράψει ως νόμο.
Με πληροφορίες από Reuters