ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μακρύς δρόμος των Ιωαννίνων προς την ενεργειακή εξοικονόμηση

Εικόνα του άρθρου Ο μακρύς δρόμος των Ιωαννίνων προς την ενεργειακή εξοικονόμηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2024, 13:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης και των συμπαρομαρτούντων, όπως οι δύο ενεργειακές κοινότητες στις οποίες εμπλέκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, έθεσε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» και η επικεφαλής της, Τατιάνα Καλογιάννη, στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Η κα Καλογιάννη ζήτησε να μάθει εάν έχουν προχωρήσει διαδικασίες, έργα και τα σχετικά σχέδια, σε βαθμό που να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Ιωαννιτών.

Ζήτησε και συγκεκριμένες λεπτομέρειες, για τις οποίες έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Άρης Κασσής.

Από τη συζήτηση προέκυψαν δύο σχετικά νέα δεδομένα: Πρώτον, ότι η εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στα Γιάννενα είναι μάλλον «παγωμένη» και δεύτερον, ότι η μια από τις δύο ενεργειακές κοινότητες του Δήμου, θα επανασυσταθεί από την αρχή.

Πιο αναλυτικά, για το θέμα του δικτύου φυσικού αερίου, ο κ. Κασσής είπε ότι το έργο, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, έχει «παγώσει» από τη ΔΕΔΑ, λόγω χρηματοδότησης. Τόνισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να προχωρήσει το έργο.

Για τις δύο ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση έχει ως εξής: η μεν μια, της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα κάποιες διοικητικές πράξεις. Εάν το πρόβλημα λυθεί, τότε θα προχωρήσει η λειτουργία της. Εάν όχι, τότε θα λυθεί, θα επιστραφούν οι συμμετοχές και, σύμφωνα με τον κ. Κασσή, θα επανασυσταθεί.

Η δε δεύτερη, όπου ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει με τον Δήμο Μετσόβου και ένα φυσικό πρόσωπο, είναι λειτουργική, σύμφωνα με τον κ. Κασσή. «Αναμένουμε όρους σύνδεσης, έχει αποφασιστεί να παραμείνει ως έχει και να μη γίνει μετάπτωση στο νέο νόμο» είπε ο κ. Κασσής. Συμπλήρωσε δε ότι έχει έργα 6,2MW.

Για να προχωρήσει η λειτουργία της ωστόσο, θα πρέπει να αποκτήσει «χώρο» στο δίκτυο. Εφόσον αποφασίστηκε να μη γίνει μετάπτωση στα οριζόμενα από το νέο νόμο, τότε, θα παραμείνει με τα υπάρχοντα έργα και θα πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο…

Η κα Καλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χωρίς ολοκληρωμένα έργα, που συμβάλλουν ουσιαστικά και μετρήσιμα στην εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο μας, δεν μπορεί να υπάρξει η σκοπούμενη ενεργειακή μετάβαση».

Ο κ. Κασσής ενημέρωσε ακόμα ότι υπάρχουν 1.076 μετρητές του Δήμου, χωρίς κατανομή και ταυτοποίηση. Έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που έχει καταγράψει 647 παροχές μέχρι στιγμής. Επίσης, με τη συνεργασία της αντιδημάρχου Οικονομικών κας Γιώτη, ελέγχονται μετρητές που έχουν μηδενικές ή ελάχιστες καταναλώσεις, αλλά επιβαρύνουν τον Δήμο με τα πάγια.

Τέλος, ο κ. Κασσής ενημέρωσε ότι η έκθεση με την καταγραφή ενεργειακών καταναλώσεων και ρύπων έχει ολοκληρωθεί, με έτος αναφοράς το 2019, αλλά εκκρεμεί η υποβολή του στον αρμόδιο φορέα ο οποίος… δεν είναι γνωστό ποιος είναι. Ο κ. Κασσής είπε όμως ότι η έκθεση «έχει παραδοθεί ατύπως σε υπηρεσίες του Δήμου για πάσα χρήση».

Κοινώς ο Δήμος, παρότι έχει κάνει κάποια βήματα, όπως η σύμπραξη με την Electra Energy και η «εκπαιδευτική» διαδικασία, καθώς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα πιστοποίησης κοινοτικής ενέργειας, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να φτάσει στο σημείο που περιέγραψε η κα Καλογιάννη. Χρόνος χάθηκε αρκετός, μέχρι να συστηματοποιηθεί κάπως αυτό το σχέδιο…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back