ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων

Εικόνα του άρθρου Ο Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2024, 18:35
ΚΟΣΜΟΣ

Από σήμερα και για τρεις ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί ο ασθμαίνων γαλλο-γερμανικός άξονας καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να επιδείξουν ενότητα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Το ταξίδι του Μακρόν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, τη Δρέσδη στα ανατολικά και το Μύνστερ στα δυτικά είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια. Στο Μύνστερ, ο Γάλλος πρόεδρος θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το βραβείο αυτό είχε απονεμηθεί στους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.    

Ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν πολύ διαφορετικό στυλ ηγεσίας και έχουν συγκρουστεί δημοσίως σε θέματα από την άμυνα έως την πυρηνική ενέργεια από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021. 

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει» προειδοποιούσε πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα της Σορβόννης, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος αναπτύσσει το δικό του όραμα για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου. Το 2017 ζητούσε να θεσπιστεί το αξίωμα ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών, αλλά προσέκρουσε σε «τοίχο» από την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο διάδοχός της, Όλαφ Σολτς, εγκωμιάζει τα «ενδιαφέροντα ερεθίσματα» που προσφέρει η ομιλία του Γάλλου προέδρου, χωρίς όμως και αυτός να παρέχει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στην παρούσα φάση οι δύο χώρες προχωρούν σε διαφορετικές επιλογές, σε μία σειρά θεμάτων: Η Γαλλία κατασκευάζει νέα πυρηνικά εργοστάσια, η Γερμανία αποκηρύσσει την ατομική ενέργεια. Ο Μακρόν κάνει λόγο για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σολτς αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. 

Τα σχέδια για ένα κοινό γαλλο-γερμανικό τεθωρακισμένο ή ακόμη και ένα κοινό μαχητικό αεροσκάφος προχωρούν με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ο Μακρόν παρακινεί τους Γερμανούς να εμπιστευθούν την ευρωπαϊκή -και ασφαλώς τη γαλλική- αμυντική βιομηχανία, αλλά εκείνοι δεν θέλουν να σταματήσουν τις αγορές εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς σε διάφορα μέτωπα τον τελευταίο καιρό, από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση έως τις αλλαγές στις επιδοτήσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας στην ΕΕ να συνάψει συμφωνίες και να παρουσιάσει ένα πιο ενιαίο μέτωπο.

Η περιοδεία και οι συναντήσεις

Ο Μακρόν, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του από τη σύζυγό του Μπριζίτ, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του την Κυριακή στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προτού περάσει από την πύλη του Βρανδεμβούργου που αποτελεί ορόσημο, μαζί με τον δήμαρχο της πόλης Κάι Βέγκνερ.

Τη Δευτέρα, θα κατευθυνθεί στη Δρέσδη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία μπροστά από την Frauenkirche, η οποία καταστράφηκε από τους δυτικούς συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν μεταβεί την Τρίτη στο Μύνστερ.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος του ταξιδιού του θα είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη στο Μέζεμπεργκ, λίγο έξω από το Βερολίνο, όπου οι δύο κυβερνήσεις θα πιάσουν στη συνέχεια δουλειά προσπαθώντας να βρουν κοινό έδαφος στα δύο κύρια θέματα στα οποία δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, δηλαδή την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα.

Οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν κοινό έδαφος για την ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, ενόψει της αναμενόμενης ισχυρής παρουσίας της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της 6ης και 9ης Ιουνίου, γεγονός που θα δυσχεράνει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.

Mε πληροφορίες από Reuters, DW

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back