ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο κύριος μαθηματικός, η Ζωσιμαία και οι Παπανδρέου

Εικόνα του άρθρου Ο κύριος μαθηματικός, η Ζωσιμαία και οι Παπανδρέου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2019, 11:04
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Σπυρίδωνας Μανάρης ήταν ένας από τους πολυγραφότατους μαθηματικούς που κατάγονταν από τα Γιάννενα. Ήταν όμως και άλλα πράγματα.

Ο Μανάρης, το όνομα του οποίου φέρει ο δρόμος, ο οποίος ξεκινάει από το γήπεδο και καταλήγει στο άλσος, γεννήθηκε το 1805 και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία.

Στα 25 του χρόνια ήταν καθηγητής μαθηματικών στη Λευκάδα και στη συνέχεια, θήτευσε στην Ιθάκη και επέστρεψε στην Κέρκυρα, στο «Δευτερεύον Σχολείο».

Το 1852 ξεκίνησε τη μακρά θητεία του στη θέση του γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής. Έμεινε στη θέση αυτή για 34 ολόκληρα χρόνια, τα οποία συνδυάστηκαν με την κυκλοφορία πολλών εκδόσεων για τα μαθηματικά. Πιο γνωστή ανάμεσά τους, ήταν η «Στοιχειώδης Άλγεβρα», η οποία κυκλοφόρησε το 1862. Παράλληλα, κατά τη θητεία του προστέθηκε η 5η τάξη στο γυμνάσιο (1878) και συντάχθηκε ο «δεύτερος σημαντικός και συγχρονισμένος παιδαγωγικός κανονισμός» της Ακαδημίας.

Ο Μανάρης ήταν πατέρας της Περσεφόνης, την οποία παντρεύτηκε το 1880 ο πολωνός μηχανικός Σίγκμουντ Μινέικο. Με τον Μινέικο, η Περσεφόνη απέκτησε εννέα παιδιά. Ένα από αυτά, η Σοφία, γεννήθηκε το 1883 και το 1919, σε ηλικία 26 ετών, απέκτησε ένα γιο, τον Ανδρέα, από το γάμο της με τον Γεώργιο Παπανδρέου…

Ο Σπυρίδων Μανάρης πέθανε το 1886 στα Γιάννενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back