ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Ήχος της σιωπής» ήταν αρχικά… αποτυχία

Εικόνα του άρθρου Ο «Ήχος της σιωπής» ήταν αρχικά… αποτυχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2018, 14:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πωλ Σάιμον και ο Αρτ Γκαρφάνκελ ήταν κολλητοί από το νηπιαγωγείο, στο Κουίνς. Από πολύ νωρίς έδειξαν την κλίση τους, γράφοντας ένα τοπικό χιτάκι μόλις στα 16 τους χρόνια ως… Τομ και Τζέρι. Πριν από 54 χρόνια όμως, τους ήταν γραφτό να αλλάξουν σημαντικά την πορεία της ποπ μουσικής, γιατί τέτοια μέρα, 10 Μαρτίου, έγραψαν το Sound of Silence.

H πρώτη εκτέλεση του κομματιού είναι ακουστική και πήγε, όπως το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας τους μέχρι τότε, άπατη. Το ντουέτο βρισκόταν και χώριζε πιο συχνά και από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον με τη Λιζ Τέιλορ. Ήδη, μέχρι το 1964 είχαν σταματήσει να παίζουν μαζί δύο φορές, ο Σάιμον είχε κάνει μια σόλο δουλειά που δεν τη θυμάται κανείς και τελικά, το ΄64 έβγαλαν το πρώτο τους άλμπουμ.  

Το Wednesday Morning, 3 a.m. ήταν βασικά ένα γλυκούλι άλμπουμ, με αρμονικές και διφωνίες που έγιναν σήμα κατατεθέν του ντουέτου. Ανάμεσα στα τραγούδια ήταν το «He was my brother», αφιερωμένο στον ακτιβιστή Άντι Γούντμαν που δολοφονήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1964 από τους ακροδεξιούς ρατσιστές της Κου Κλουξ Κλαν (πρόκειται για την υπόθεση που ενέπνευσε το αριστούργημα του Άλαν Πάρκερ «Ο Μισισιπής καίγεται»), σε μια από τις μεγαλύτερες συνομωσίες θεσμικών φορέων (αστυνομίας κ.λπ.) εις βάρος ακτιβιστών.

Τελευταίο τραγούδι στην πρώτη πλευρά του δίσκου ήταν το ακουστικό Sound of Silence. Τότε και για ένα περίπου χρόνο, έμεινε στην αφάνεια, καθώς ο δίσκος πούλησε μόλις 3.000 αντίτυπα και έγινε αφορμή για να ξαναδιαλυθεί το ντουέτο.

Λίγο καιρό όμως αργότερα, την άνοιξη του ’65 πια, ο Τομ Γουίλσον, παραγωγός του δίσκου, αποφάσισε να περάσει… βερνίκι το τραγούδι του Σάιμον. Το τελικό ρεμίξ περιλάμβανε τύμπανα και ηλεκτρικά όργανα γενικώς και κυκλοφόρησε τελικά τον Σεπτέμβριο του 1965. Οι δύο βασικοί δημιουργοί δεν γνώριζαν τίποτε, μέχρι που άκουσαν το τραγούδι αρκετά αλλαγμένο. Ο τυφώνας της επιτυχίας οδήγησε στην επανέκδοση του άλμπουμ, την επανασύνδεση του συγκροτήματος και τα υπόλοιπα ήταν πλέον ιστορία. Ο «Ήχος της σιωπής» θα ξεκούφαινε από τότε και στο εξής...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back