ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Ο γνωστός εν Αθήναις καθηγητής καρδιολόγος»

Εικόνα του άρθρου «Ο γνωστός εν Αθήναις καθηγητής καρδιολόγος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2023, 11:59
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1906 στο Δίλοφο. Μετά τη Ζωσιμαία, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Ιατρική.

Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές Ιατρικής στην Ελλάδα και ένας από τους θεμελιωτές της ειδικότητας της καρδιολογίας στην Ελλάδα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ήταν ο πρώτος διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στην Αθήνα, το 1960 και ο πρώτος καθηγητής Καρδιολογίας. Η καρδιολογία ως ανεξάρτητη ειδικότητα, είχε αναγνωριστεί μόλις 4 χρόνια πριν. Ακόμα πιο πριν, ενέπιπτε στην ειδικότητα του παθολόγου. Ο Μιχαηλίδης ήταν από τους βασικούς συντελεστές της αναγνώρισης της καρδιολογίας, ως ξεχωριστής ειδικότητας.

Ο Μιχαηλίδης είχε θητεύσει δίπλα σε διάσημους καθηγητές στο Παρίσι, ενώ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον Βλαδίμηρο Μπένση, του εγγονού του ρώσου κριτικού λογοτεχνίας, Βισαριόν Μπελίνσκι.

Η δραστηριότητα του Μιχαηλίδη στην Παθολογική ήταν τόσο κλινική, όσο και ερευνητική, ανοίγοντας το δρόμο για επιστήμονες όπως ο Τουτουζάς, ο Μουλόπουλος κ.α.

Εκτός όμως από την ιατρική του ιδιότητα, ο Μιχαηλίδης ήταν μέλος ενός πνευματικού κύκλου στον οποίο ανήκαν επίσης ο Κυριάκος Γκίκας, ο Γιώργος Κατσίμπαλης και ο Γιώργος Σεφέρης, μεταξύ άλλων.

Ο Μιχαηλίδης άφησε την περιουσία του, η οποία όταν πέθανε, το 1974, ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δραχμές, για την ίδρυση καρδιολογικού ινστιτούτου στα Γιάννενα, στο πανεπιστήμιο.

Κάπου στη δεκαετία του ’60, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να τον τιμήσει, δίνοντας το όνομά του σε μια ανώνυμη, τότε, οδό, που συνέδεε τις οδούς Σταδίου και Πινδάρου, στο γήπεδο.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και για άλλες οδούς των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back