ΚΟΣΜΟΣ

O Ερντογάν κέρδισε, αλλά και… έχασε (upd)

Εικόνα του άρθρου O Ερντογάν κέρδισε, αλλά και… έχασε (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2017, 01:05
ΚΟΣΜΟΣ

Με οριακό ποσοστό, 51,31% έναντι 48,69% (στο 98% των ψήφων), ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα, αλλά μάλλον δεν πρέπει να είναι εντελώς ικανοποιημένος. Το οριακό ποσοστό που ουσιαστικά του δίνει υπερεξουσίες, είναι μικρότερο από αυτό που ανέμενε η κυβέρνησή του, ενώ το κλίμα σίγουρα δεν παρέπεμπε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπό δημοκρατικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία ο Τύπος διώκεται με… εξαιρετική συνέπεια, το ίδιο και κάθε μορφή της Αριστεράς, με ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Το «όχι» στην παραχώρηση υπερεξουσιών πήρε 51% περίπου στις μεγάλες πόλεις, όπως την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Η αντιπολίτευση ζητάει ήδη ανακαταμέτρηση των ψήφων. Στο μεταξύ για άλλη μια φορά τα δημοψηφίσματα και οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω, καθώς το «Ναι» έπαιρνε προ αποτελεσμάτων πάνω από 60%. Το πολύ υψηλό αποτέλεσμα του «Όχι» δείχνει ότι ο τουρκικός λαός δεν έχει πειστεί ακριβώς για τις… αγαθές προθέσεις του Ερντογάν, ούτε για την ανάγκη επαναφοράς της θανατικής ποινής για παράδειγμα, όπως είναι πλέον εξουσιοδοτημένος να κάνει. Το δημοψήφισμα προέκυψε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με την οποία ο Ερντογάν βρήκε την αφορμή ουσιαστικά να καταλύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αντικαθιστώντας τη με «ενός ανδρός αρχή».  


ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Το σεβασμό του αποτελέσματος, ειδικά από τους συμμάχους ζήτησε ο Ερντογάν  κατά το διάγγελμα του μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ισχύσουν άμεσα, ενώ ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο του 2019.

Παράλληλα σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «είμαστε ένα έθνος, δεν θα επιτρέψει ο λαός την παρέμβαση σε κανένα ξένο κράτος». «Ο τελευταίος λόγος ανήκει στο έθνος και το έθνος είπε ‘Ναι’», πρόσθεσε.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back