Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δρόμος ενός «τοπικού» ευεργέτη

Εικόνα του άρθρου Ο δρόμος ενός «τοπικού» ευεργέτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2019, 10:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιότερα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σημερινής, αναπτυσσόμενης πόλης των Ιωαννίνων ήταν αγροτικές εκτάσεις, στις οποίες δούλευαν πολλοί κάτοικοι της πόλης: Σταυράκι, λόφος «Τσιλίκη», Τσιφλικόπουλο…

Ακόμα και σήμερα, τα Γιάννενα είναι μια «μοιρασμένη» περιοχή, με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές εκτάσεις. Σε μια από τις… δεύτερες, στην πίσω πλευρά του, κάτω από το αισθητικό δάσος της πόλης και προς τα Καρδαμίτσια, υπάρχει σήμερα η οδός Φίλιππου Γιώτη.

Είναι ένας «ανύποπτος» δρόμος που περνάει μέσα από τα οικόπεδα που παλιά, ανήκανε στον αγρότη από τα Μάρμαρα. Ο Φίλιππος Γιώτης είναι ένας από τους σχετικά άγνωστους  ευεργέτες των Ιωαννίνων, που όμως, χάρη στο κληροδότημά του, ο Δήμος απέκτησε «πρόσβαση» στην περιοχή από τα Καρδαμίτσια και την Ολυμπιάδα μέχρι, σχεδόν, το Σταυράκι.

Ο Γιώτης γεννήθηκε το 1860 και πέθανε το 1933. Με τη διαθήκη του, κατέλειπε πολλά οικόπεδα και αγροτεμάχια στον Δήμο Ιωαννιτών. Αναφέρει σχετικά στη διαθήκη:

«Άπασαν την λοιπήν ως άνω περιουσίαν μου κλειροδοτώ εις το Κοινοτικόν Σχολείον Μαρμάρων, ίνα δια του ετησίου αυτού εισοδήματος πλουτίζεται το Κοινοτικόν Σχολείον δια των απαιτουμένων και αναγκαιούντων αυτώ ειδών, ήτοι βιβλιοθηκών, πινάκων και λοιπών, ως επίσης και να αγοράζωνται βιβλία δια τα πτωχά παιδιά και ενισχύονται ταύτα οικονομικώς, εφόσον εξαιρεί το εισόδημα τούτο της περιουσίας μου. Την περιουσίαν μου τούτην η εκάστοτε μένουσι εις την κυριότητα του Σχολείου».

Πριν από δύο μήνες περίπου, σε μια από τις ειδικές εκδηλώσεις του Δήμου για τους ευεργέτες και τις ευεργέτιδές του, παρουσιάστηκε η ζωή του Γιώτη από τους μαθητές-τριες του δημοτικού σχολείου Σταυρακίου, που στηρίζεται από το κληροδότημα.

Στις εκτάσεις που έχει αφήσει, έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων μια παιδική χαρά στα Καρδαμίτσια. 

Προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον Κώστα Μπερρούκα, υπάρχει στα Μάρμαρα.


Βιβλιογραφία:

Παπασταύρος, Αν. "Ιωαννίνων γλυπτοθήκη", Απειρωτάν 2009

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back