Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος «κάνει ο,τι μπορεί» για τα γεφύρια

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος «κάνει ο,τι μπορεί» για τα γεφύρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2018, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ζαγορίου λέει ότι «κάνει ό,τι μπορεί» στο θέμα της συντήρησης των γεφυριών, το οποίο άνοιξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης». Ο σύλλογος αναφέρει ότι εδώ και δύο χρόνια έχει ενημερώσει για την κατάσταση των γεφυριών, τον Δήμο Ζαγορίου και την αρχαιολογική υπηρεσία για το γεφύρι του Χάτσιου, αλλά «δυστυχώς κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου από την πλευρά του λέει ότι ο Δήμος, «στο μέτρο των δυνατοτήτων, αρμοδιοτήτων του και πάντα με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς παρεμβαίνει και συνεργάζεται με τους φορείς, τους κατοίκους και κυρίως με τις καθ΄ύλην αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διασωθούν τα δεκάδες πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι, γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό».

Διευκρινίζει επίσης ότι αρμοδιότητα για αδειοδοτήσεις, παρεμβάσεις και εργασίες έχει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με την οποία έχει συνεργαστεί σε πρόσφατες εργασίες στο γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες.

Διευκρινίζει σχετικά με την ανακοίνωση του συλλόγου, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση, αλλά και ότι ήδη, έχει αποστείλει αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία, την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα στο γεφύρι του Χάτσιου. Για το συγκεκριμένο, έχει εκφράσει τη διάθεση να το επισκευάσει, απόγονος του δωρητή.

Τέλος, σημειώνει ότι «οι αποσπασματικές παρεμβάσεις σε κάποια γεφύρια που παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα δεν οδηγούν σε συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, πλην βέβαια των περιπτώσεων που επείγει η εκτέλεση εργασιών για να αποφευχθούν τα χειρότερα». Προτείνει επίσης τη συνολική καταγραφή των γεφυριών και να να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες για την συντήρηση, προστασία και διάσωση όσα κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Αφήνει τέλος και κάποιες αιχμές για τους καταγγέλλοντες, λέγοντας «αντί να περιμένουν αρμόδιοι και αναρμόδιοι, δυσάρεστες αφορμές, με  κατάρρευση κάποιου γεφυριού για να ανταλλάξουν κατηγορίες και να αναζητούν τρόπους για να τα αναστηλώσουν με μεγάλο κόστος, είναι προτιμότερο και λογικό να προλαμβάνονται τέτοια γεγονότα».

Η καταγγελία του συλλόγου, είναι η παρακάτω:








ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back