ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: 40 εκατ. ευρώ και η πρόκληση των «ώριμων» έργων

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: 40 εκατ. ευρώ και η πρόκληση των «ώριμων» έργων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2023, 16:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αυτή την προγραμματική περίοδο 2021-2027, στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών, θα έχουν και οι υπόλοιποι τρεις μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μέσω του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος», προβλέπεται η διάθεση συνολικά 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση στρατηγικών σε αστικές περιοχές με στόχο μια ολοκληρωμένη και τοποκεντρική προσέγγιση της εδαφικής ανάπτυξης. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος «Ήπειρος», ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες τις στρατηγικές ΒΑΑ και για τους τέσσερις μεγάλους Δήμους: Ιωαννιτών, Πρέβεζας, Αρταίων και Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε καταθέσει έναν πίνακα με 18 δράσεις-έργα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ΒΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ, κι αφού είχε προηγηθεί και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είπε «ναι» στον όλο σχεδιασμό, με τη σημαντική υποσημείωση όμως ότι ο Δήμος θα πρέπει να επιλέξει ποιες δράσεις ή έργα θα υποβάλλει προς χρηματοδότηση στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, δεδομένου ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο «πακέτο» των 40 αυτών εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται όμως και κάποια έργα-«γέφυρες». Έργα δηλαδή που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τα οποία μεταφέρονται στην επόμενη, στην περίοδο 2020-2027.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής ΒΑΑ που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση), πρόκειται για τέσσερα έργα: Ανάπτυξη έξυπνης Πλατφόρμας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (smart cities), Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωάννινων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-Κόμβος Boyιάνου) Β' φάση, Αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων σε επισκέψιμο μνημείο-Β’ φάση, Δημιουργία «Κέντρου για το Παιδί»-Β' φάση.

Για τα τέσσερα αυτά έργα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης σημειώνει στην απόφασή της ότι «απαιτείται να υποβληθούν κατά προτεραιότητα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ήπειρος, διότι αφορούν πράξεις είτε τμηματοποιημένες είτε μεταφερόμενες από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 14 έργα (από τα συνολικά 18 της στρατηγικής), θα πρέπει να… αποδείξουν ότι είναι «ώριμα» για να πάρουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Και εδώ ο δρόμος είναι μακρύς –για αρκετά τουλάχιστον από τα έργα που συμμετέχουν στη Στρατηγική ΒΑΑ.

Ο κατάλογος των 18 έργων, με ενδεικτικό προϋπολογισμό για το καθένα, έχει ως εξής:

1.Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών, 5 εκατ. ευρώ

2. Ανάπτυξη έξυπνης Πλατφόρμας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (smart cities), 475.000 ευρώ

3. Δημιουργία ποδηλατοδρόμου Μάτσικα-Πέραμα, 4 εκατ. ευρώ

4. Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωάννινων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-Κόμβος Boyιάνου) Β' φάση, 8 εκατ. ευρώ

5. Αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στο κάστρο Ιωαννίνων, 1.473.000 ευρώ

6. Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί, 1,8 εκατ. ευρώ

7. Βελτίωση αστικής κινητικότητας στο Δήμο Ιωαννιτών, 6 εκατ. ευρώ

8. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ιωαννιτών και μετατροπή τους σε πράσινους «αστικούς χώρους», 8 εκατ. ευρώ

9. Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Ασλάν Τζαμί-Μεντρεσές) στη ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων, 7,7 εκατ. ευρώ

10. Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων, 850.000 ευρώ

11.Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Χατζή, 4 εκατ. ευρώ

12. Δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στη Νήσου Ιωαννίνων, 1 εκατ. ευρώ

13. Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, 2 εκατ. ευρώ

14. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών, 2 εκατ. ευρώ

15. Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχής κλίμακας κυρά Φροσύνης και σπηλαίου Διονυσίου Φιλοσόφου, 300.000 ευρώ

16. Ανάδειξη περιοχής εισόδου σπηλαίου πυριτιδαποθήκης (είσοδος σπηλαίου κατακομβών), 500.000 ευρώ

17. Ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για το ψηφιακό μετασχηματισμό, 1 εκατ. ευρώ

18.Ανάπλαση Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή, 4 εκατ. ευρώ

Μια βασική παράμετρος της κάθε Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε αυτή την προγραμματική περίοδο, είναι το 1/3 περίπου (συγκεκριμένα το 30%) του συνολικού προϋπολογισμού να διατίθεται σε δράσεις για το κλίμα.

Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, ο στόχος αυτός ξεπερνάει ελάχιστα το όριο του 30%. Είναι 33% στον συνολικό προϋπολογισμό των 58 εκατ. ευρώ της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Μικρότερη συμβολή από ό,τι θα ανέμενε κανείς για έναν Δήμο που επιδιώκει να γίνουν τα Γιάννενα κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030. Ενδεικτικές δράσεις για το κλίμα της γιαννιώτικης Στρατηγικής, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικές μονάδες και η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Χατζή, στους Αμπελόκηπους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back