Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-10-2018, 11:01
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Bob Dylan είναι αναμφίβολα από τους πιο καταξιωμένους Αμερικανούς τραγουδιστές - τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Μουσικός, συνθέτης, κιθαρίστας, ζωγράφος και ποιητής είναι ο μοναδικός μουσικός καλλιτέχνης που παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τώρα ο Dylan είναι το θέμα της έκθεσης «Mondo Scripto» που φιλοξενείται στη Halcyon Gallery στο Λονδίνο έως τις 30 Νοεμβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 60 χειρόγραφα τραγούδια της περιόδου 1961-2006 μετά από νέα επιμέλεια από τον ίδιο τον Dylan και σκίτσα που έχει ζωγραφίσει.

Η εικονογράφηση του The Times They Are a Changin 

Τραγούδια όπως το Gotta Serve Somebody (1979) και το Say Hello (1975) προβάλλονται με την προσθήκη νέων λέξεων που προσδίδουν σύγχρονη σημασία στους στίχους. Κάθε τραγούδι συνδέεται με ένα σχέδιο που έχει δημιουργήσει ο Dylan για να απεικονίσει, ή να συνοδεύσει τους στίχους ή ίσως να αποκαλύψει την αρχική του έμπνευση.

Είναι παραδείγματα του «δώρου» που έκανε ο δημιουργός στους θαυμαστές του επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στο σύμπαν των τραγουδιών του.

Στο βιβλίο της έκθεσης, ο Bob Dylan σημειώνει ότι πηγή έμπνευσης για τα σχέδια ήταν δύο καλλιτέχνες ο Henrik Drescher και ο Reginald Marsh. Ο Drescher είναι ένας σύγχρονος Δανός εικονογράφος γνωστός για την εικονογράφηση της μετάφρασης της Κόλασης του Δάντη από τη Mary Jo Bang.

Ο Reginald Marsh (1898-1854) ήταν, όπως ο Dylan αργότερα, Νεοϋορκέζος και κάτοικος της κωμόπολης Γούντστοκ. Οι σκηνές από τους δρόμους του Μανχάταν, οι εικονογραφήσεις βιβλίων και τα σκίτσα του για το The New Yorker έχουν μια ζωτικότητα και κίνηση που εκτιμά ιδιαίτερα ο Dylan.

«Οι πρόσφυγες, η ανθρωπότητα, το περιβάλλον, η κοινωνική αδικία... ο Dylan έχει εκφραστεί για σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή γενεών και γενεών», δήλωσε ο Paul Green, διευθυντής της γκαλερί Halcyon προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να περιγράψει την έκθεση ως «ιστορική».

Αν και ο Dylan δεν ήθελε ποτέ η εικαστική τέχνη να απορροφήσει τη μουσική του, ανέφερε ο Green στο EFE, ο συνθέτης έκανε τελικά το βήμα να «ανακαλύψει την ψυχή των τραγουδιών του».

Σε αυτό το πρωτοποριακό ιστορικό γεγονός, ο Dylan για πρώτη φορά συνδυάζει τους καλλιτεχνικούς του τομείς, φέρνοντας μια νέα προοπτική στη μουσική και στους στίχους. Η δημιουργικότητα του σε όλα τα εκφραστικά μέσα τον έχει εδραιώσει ως ένα σύγχρονο μύθο, που διαμορφώνει κάθε γενιά για περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της γκαλερί.

«Το ασταμάτητα δημιουργικό μυαλό του Dylan δεν είναι ποτέ πλήρως ικανοποιημένο και όσοι γνωρίζουν αυτά τα τραγούδια θα βρουν με έκπληξη πολλές νέες φράσεις. Οι απροσδόκητες συζεύξεις αυτών των έργων και των σχεδίων προσφέρουν μία εικόνα στη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του», επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Tom Piazza συγγραφέας βιβλίων για την αμερικανική μουσική.

Επί δεκαετίες, οι θαυμαστές και οι ακαδημαϊκοί μελετούν τους στίχους των τραγουδιών του Bod Dylan. Τώρα ο ίδιος ο τραγουδιστής ξεκίνησε ξανά τη συζήτηση για το νόημα του έργου του, αλλάζοντας λέξεις-κλειδιά και ολόκληρους στίχους σε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «The Telegraph».

Η έκθεση «Mondo Scripto» εγκαινιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso