Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 21-05-2017, 12:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μια από τις σημαντικότερες συναυλίες φέτος στην Ήπειρο, θα είναι αυτή του Βιμ Μέρτενς στο αρχαίο ωδείο Νικόπολης, στις 29 Ιουλίου. Ο βέλγος συνθέτης, με πάνω από 65 δίσκους στο ενεργητικό του και φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ο Μέρτενς αγαπήθηκε για τον μινιμαλισμό της μουσικής του και τις ποικίλες επιρροές του από κλασική, ποπ, τζαζ και άμπιεντ μουσική.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσει την τελευταία του σύνθεση «Dust of Truths», μια ωδή αφιερωμένη στην αρχαία Νικόπολη.

Ο Μέρτενς εμπνεύστηκε το εν λόγω έργο από την Ελλάδα και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο πριν από τρία χρόνια στο Μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη. Τι όμως οδήγησε το διάσημο συνθέτη να αφιερώσει ένα έργο του στη Νικόπολη και κατ’ επέκταση στην Πρέβεζα; Την απάντηση δίνει ο ίδιος: η διαπίστωση και πεποίθησή του ότι η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. δεν ήταν απλά ένα κεφάλαιο σε ρωμαϊκό εμφύλιο πόλεμο, αλλά η μάχη δύο κόσμων της Ρώμης και της Ελληνιστικής Αιγύπτου που η έκβασή της σημάδεψε τη ροή της ιστορίας του παλιού και του νέου κόσμου και ειδικά ολόκληρης της Ευρώπης. Στις 30 Ιουλίου θα παρουσιάσει το ίδιο πρόγραμμα στο Ηρώδειο καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Την  εκδήλωση της Πρέβεζας διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Preveza Jazz Festival με τη συνεργασία της περιφερειακής ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2