Τις προσπάθειες οργανισμών και φορέων για την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Αώου σε διακρατικό επίπεδο υποστηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για την «απόκτηση ενός μοναδικού παγκοσμίως διακριτού διακρατικού branding, την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά και από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την περεταίρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος με τη γείτονα χώρα».
Tα τελευταία χρόνια, μια ένωση περιβαλλοντικών οργανώσεων προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία του Αώου ως ενός από τα άγρια ποτάμια της Ευρώπης και να αποτρέψουν παρεμβάσεις με μεγάλες επιπτώσεις, όπως είναι η κατασκευή φραγμάτων. Στην εκστρατεία «Σώζοντας τον τελευταίο άγριο ποταμό της Ευρώπης», συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η γιαννιώτικη οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» και η ΜedINA.
Η παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή της στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασης από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (IUCN) της μελέτης με αντικείμενο την προστασία της περιοχής του ποταμού Αώου/Vjosa. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την IUCN, η κοιλάδα του ποταμού Αώου/Vjosa περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park».
Η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με την προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριο ποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό Αώο/Vjosa και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του.
Η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει να συμβάλλει στην τελική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για το επίπεδο προστασίας της περιοχής του Αώου, η οποία θα ληφθεί μέσω διαδικασίας που συντονίζεται από το Αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και την Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).
Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν επίσης η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΞΝΙ, ο Δήμος Κόνιτσας και οι οργανώσεις «Πίνδος Περιβαλλοντική» και MedΙΝA. Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους, το μεγαλύτερο τμήμα του Αώου βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή, όχι όμως όλη η περιοχή.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων κατέθεσε εγγράφως και τις δικές της προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία ενός κοινού branding στη διακρατική προστατευόμενη περιοχή, βιώσιμες δραστηριότητες, σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) από την αλβανική πλευρά. Παράλληλα, πρότεινε να συμβάλλει στην οργάνωση του οικοτουρισμού.
Η Ένωση Ξενοδόχων κάνει δε γνωστό ότι ενημέρωσε την αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας Ηπείρου «Ήπειρος Α.Ε.» για τον διακρατικό σχεδιασμό προστασίας του Αώου όπως και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμο Κόνιτσας και την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Επισημαίνει δε ότι η «Ήπειρος Α.Ε.» έχει συντάξει από το 2009 την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για μια νέα προστατευόμενη περιοχή «Γράμμος-Κόνιτσα-Πωγώνι» (συγκεκριμένα η «Ήπειρος Α.Ε.» είχε αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ότι ο Δήμος Κόνιτσας έχει συνάψει από το 2012 πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Πρεμετής.